Νεοφύτου Αβέρωφ

Image

Πολιτικός. Διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού από τις 28 Απριλίου 2013 έως και τις 11 Μαρτίου 2023

 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου γεννήθηκε στο χωριό Αργάκα της επαρχίας Πάφου την  31η Ιουλίου 1961.

Είναι το πέμπτο παιδί της οικογένειας του Περικλή Νεοφύτου από τον Πωμό. Αδέλφια του είναι η  Μαρούλα, η Γαλάτεια, ο Νέστωρας και η Ιλιάδα. 

Σπούδασε οικονομικά και λογιστική στο New York Institute of Technology του Long Island στη Νέα Υόρκη.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Σελίπα (10 Σεπτεμβρίου 2007) και έχει έναν γιο, τον Περικλή (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ).

 

 

Καριέρα

Διετέλεσε Επίτιμος Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμου και Κοινοτήτων Διαμερίσματος Χρυσοχούς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του αθλητικού και πολιτιστικού σωματείου «Ευαγόρας» Πάφου, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου του διαμερίσματος Χρυσοχούς.

 

Πολιτική

Στις δημοτικές εκλογές του 1991 εξελέγη Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι τον Μάιο του 1996, οπότε εξελέγη Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια Πάφου. Υπήρξε μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Άμυνας και Εμπορίου και Βιομηχανίας.

 

Στις 25 Αυγούστου 1999 διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ). Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

Τον Μάιο του 2003 εξελέγη Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Επανεξελέγη Βουλευτής, στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, στις εκλογές της 21ης   Μαΐου 2006. Αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Στις 28 Απριλίου 2013, εξελέγη Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, διαδεχόμενος το, Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής, επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU) και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

 

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μέχρι το 2016, και επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού από το 2016 ως το 2018.

Το 2023

Στις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου του 2023 ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατήλθε ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ για την Προεδρία. Απέτυχε να περάσει στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών της 5η Φεβρουαρίου, στον οποίο πέρασαν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, παρότι πήρε περίπου τα ποσοστά του Κόμματος του στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 (26.1%).  

Η ήττα του Αβέρωφ Νεοφύτου η οποία καταλογίστηκε στο Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος αγνόησε τις διαδικασίες του ΔΗΣΥ και κατήλθε ως ανεξάρτητος, προκάλεσε σοβαρή εσωστρέφεια στο Κόμμα ακόμα και στο Ανώτατο επίπεδο με διαπληκτισμούς του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον απερχόμενο Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποκάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη τον "ελέφαντα στο δωμάτιο του ΔΗΣΥ", προβάλλοντας τη θέση ότι πίσω από την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη ήταν συνεχώς ο Νίκος Αναστασιάδης.

 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την ήττα στον Α Γύρο και με αρκετά στελέχη του ΔΗΣΥ στο Β Γύρο να στηρίζουν δημόσια Ανδρέα Μαυρογιάννη, υπέβαλε την παραίτηση του από την προεδρία και προκήρυξε εκλογές στις 11 Μαρτίου  2023. Ο ίδιος παρότι στην αρχή δηλώνε διαφορετικά τελικά δεν κατήλθε υποψήφιος. Νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με ποσοστό 69% εξελέξη η Αννίτα Δημητρίου έναντι 31% του Δημήτρη Δημητρίου.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image