Ναμί Οζντίλ

Τ/κ πολιτικός και διαπραγματευτής

Image

Ο Οζντίλ Ναμί (Özdil Nami) είναι Τουρκοκύπριος Πολιτικός. Γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1967. Ο πατέρας του Ερντιλ Ναμί κατάγεται από την Πάφο και η μητέρα του Σεμρά Ναμί από το χωριό Ποταμιά της επαρχίας Λευκωσίας.  Έχει διατελέσει "Υπουργός Εξωτερικών" της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της  Βόρειας Κύπρου και Τουρκοκύπριος Ειδικός Εκπρόσωπος στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης υπηρέτησε ως "Υπουργός Οικονομίας" και Ενέργειας της «ΤΔΒΚ».

 

Ο Ναμί  γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 23 Μαΐου 1967. Σπούδασε  στη Σχολή Οικονομικών και Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη από όπου  αποφοίτησε το 1988. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στον τομέα των Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια  το 1991.

 

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία της οικογένειάς του, Erdil & Sons Ltd ως διευθυντής. Μεταξύ 1993 και 1997, δίδαξε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου, στο Πανεπιστήμιο Near East και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του Lefke.

Διορίστηκε το 1997 ως σύμβουλος και πολιτικός αναλυτής του Τ/κ ηγέτη  Ραούφ Ντενκτάς και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού μέχρι το 2000.

Στη συνέχεια διετέλεσε Σύμβουλος στο Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο το 2000 και το 2001  ως Πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Επιχειρηματιών Κύπρου μεταξύ 2001 και 2003.

 

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2003, εξελέγη μέλος του "Τ/κ κοινοβουλίου" με το Δημοκρατικό Τουρκικό Κόμμα(CTP), εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Λευκωσίας. Τον Ιανουάριο του 2005, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τους Τουρκοκύπριους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκλέχθηκε εκ νέου στην ίδια θέση στο κοινοβούλιο το 2005 και διορίστηκε στη θέση του Τουρκοκύπριου ειδικού διαπραγματευτή στο Κυπριακό υπό τον Τ/κ ηγέτη  Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Υπηρέτησε σε αυτήν τη θέση μέχρι την αντικατάσταση του Ταλάτ από τον Ντέρβις Έρογλου το 2010. Εκλέχτηκε εκ νέου ως βουλευτής του CTP για την Περιφέρεια Λευκωσίας στις κοινοβουλευτικές εκλογές 2009 και 2013.

 

Την 1η Σεπτεμβρίου 2013, διορίστηκε επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου στο υπουργικό συμβούλιο Γιωργκατζίογλου.

 Στις 11 Μαΐου 2015, παραιτήθηκε από τη θέση του, αφού διορίστηκε από τον νεοεκλεγέντα ηγέτη της Τ/κ Κοινότητας  Μουσταφά Ακίντζί ως Ειδικός Εκπρόσωπος του στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.  Ο Νάμι είχε ήδη αναλάβει αυτή τη θέση στις 4 Μαΐου.

Ο Οζντίλ Ναμί για 2 χρόνια διαπραγματεύθηκε με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, έχοντας ενεργό ρόλο στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά.  

 

Στις 2 Φεβρουαρίου 2018, ανέλαβε το ρόλο του λεγόμενου Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας στο υπουργικό συμβούλιο του Τουφάν Ερχιουμάν (Erhürman).

Είναι μέλος της "Τ/κ Βουλής" εκπροσωπώντας το Τουρκικό Ρεπουπλικανικό Κόμμα. 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image