Λαδάς Γεώργιος

Image

Νομικός που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1913 και πέθανε το 1997. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, σπούδασε νομικά και οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1938 μέχρι το 1981 άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο.

 

Ο Γ. Λαδάς αναμείχθηκε από νωρίς στα κοινά και γύρω στο 1940, μαζί με άλλους νέους ίδρυσαν τον Μορφωτικό Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» του οποίου διετέλεσε πρόεδρος για μια δεκαετία. Το 1941 περιλαμβανόταν στην ομάδα που ίδρυσε το Ανορθωτικό* Κόμμα Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ), του οποίου υπήρξε αξιωματούχος και μέλος μέχρι το Μάιο του 1949. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπεράσπισε στα δικαστήρια αγωνιστές της ΕΟΚΑ χωρίς αμοιβή.

 

Κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1940 ο Γεώργιος Λαδάς ήταν μέλος συμβουλευτικής επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, υπό την προεδρία του αποικιακού γραμματέα. Την εποχή εκείνη είχαν θεσπισθεί βασικοί νόμοι, όπως περί Συντεχνιών, περί Φόρου Εισοδήματος, περί Εργατικών Ατυχημάτων κ.α. Διορίστηκε επίσης τότε μέλος του πρώτου Συμβουλίου Καθορισμού Ενοικίων.

 

Στην περίοδο μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου και μετά την εκδήλωση της τουρκοκυπριακής ανταρσίας, ο Γ. Λαδάς συνέβαλε στη δημιουργία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Το 1964 ήταν μέλος τριμελούς επιτροπής που παρουσίασε το Κυπριακό πρόβλημα στον τότε μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Σακάρι Τουομιόγια.

 

Το 1961 εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, θέση στην οποία επανεξελέγη το 1964 και το 1967. Στην περίοδο 1967 - 1969 διετέλεσε μέλος της πειθαρχικής επιτροπής του Παγκύπριου Δικηγορικού Συμβουλίου. του οποίου υπήρξε επίσης γραμματέας και πρόεδρος. Υπό την ιδιότητα  του προέδρου του Συμβουλίου αυτού, ο Γ. Λαδάς συμμετέσχε σε νομικά συνέδρια στο εξωτερικό. Το 1977 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από σύσταση του προέδρου Μακαρίου, πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση κατηγοριών εναντίον δημοσίων και ημικρατικών υπαλλήλων σχετικά με το πραξικόπημα του 1974.

 

Στις αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές της 16.10.1977 ο Γεώργιος Λαδάς εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις βουλευτικές εκλογές της 24.5.1981 ηγήθηκε του συνδυασμού του Δημοκρατικού Κόμματος και επανεξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην περιφέρεια Λευκωσίας. Στις 4 Ιουνίου 1981 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1985. Τον Απρίλιο του 1983 η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε τα διαπιστευτήρια του προέδρου της Κυπριακής Βουλής και ο Γ. Λαδάς διετέλεσε μέλος του προεδρείου της Μόνιμης Επιτροπής, της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Νομικών της Συνέλευσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της Βουλής συμμετέσχε επίσης σε διεθνείς κοινοβουλευτικές διασκέψεις και συνόδους. Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8.12.1985 ο Γ. Λαδάς επανεξελέγη βουλευτής Λευκωσίας υπό τη σημαία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Φώτο Γκάλερι

Image