Μαγκλής Κώστας

Image

Επιχειρηματίας. Γεννήθηκε το 1900 στη Σμύρνη και πέθανε το 1976 στη Λευκωσία. Γονείς του ήταν ο Περικλής με καταγωγη τη Μακρυνίτσα Πηλίου και η Ιουλία από την Αθήνα.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Λιέγης  μεταλλειολόγος- μηχανικός. Ήρθε στην Κύπρο το 1927 για να εργαστεί ως γενικός διευθυντής στα μεταλλεία της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ). Το κλίμα της Κύπρου τον τράβηξε κι έμεινε στο νησί όπου παντρεύτηκε την Ευανθία το γένος Γλυκύ. Έκαναν δύο παιδιά, τον Περικλή και την Ιουλία.

 

Το 1958, όσο ακόμη εργαζόταν στην ΕΜΕ, ο Κώστας Μαγκλής πήρε την απόφαση να δημιουργήσει δικές του φυτείες στη Λευκωσία και στην Πεντάγυα. Το 1960 η ΕΜΕ έφυγε από την ιδιοκτησία της οικογένειας Κανελλόπουλου και τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης των μεταλλείων μεταφέρθηκαν στην Εκκλησία. Με τη νέα αυτή εξέλιξη ο Κώστας Μαγγλής αποχώρησε από την εταιρεία, για να αρχίσει πλέον επαγγελματικά να ασχολείται με τη γεωργία. Ενοικίασε  γη από την Ιερά Μονή Κύκκου για μακροχρόνια περίοδο στην περιοχή Αρχάγγελος στη Λευκωσία, κοντά στο Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Νοίκιασε παράλληλα κι ένα μεγάλο κτήμα στην Πεντάγυα. Στον Αρχάγγελο φύτεψε 1000 περίπου σκάλες αμπέλια και στην Πεντάγυα 2000 σκάλες εσπεριδοειδή. Η λίμνη του Μαγκλή στον Αρχάγγελο δημιουργήθηκε από τον ίδιο για να μπορεί να ποτίζει τα αμπέλια. Η λίμνη έχει εμβαδόν 40 χιλ. τετραγωνικά και χωρεί περίπου 300 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.

 

 

Το 1973, όταν πλέον ο Κώστας Μαγκλής κατάλαβε ότι το μέλλον της γεωργίας για την Κύπρο ήταν βραχύβιο, προχώρησε σε νέες συμφωνίες με τη Μονή Κύκκου για διαχωρισμό μέρους της περιοχής σε 2000 οικόπεδα. Ο Κώστας Μαγγλής απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών. Ο πόλεμος ήταν πολύ σοβαρό πλήγμα για αυτόν αφού έχασε μία τεράστια παραγωγική φυτεία εσπεριδοειδών. Η εταιρεία που δημιούργησε συνεχίζει μέχρι σήμερα να δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη γης, ενώ συμμετέχει και στις τηλεπικοινωνίες μέσω της εταιρείας PrimeTel.

 

 Ίδρυσε Εμπορο-βιομηχανικά Επιμελητήρια Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Πάφου και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας.

 

Η συμβολή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59

Ο Κώστας Μαγκλής συνέβαλε ενεργά στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Το 1954 έστειλε το διευθυντή του Χαράλαμπο Μαραγκό στη Ρόδο και Κω για τη στρατολόγηση νησιωτών σαμποτέρ, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο και εργοδοτήθηκαν στο μεταλλείο Μιτσερού διδάσκοντας στους Κυπρίους την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.  Με στόχο τη διάδοση των πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο και την ενημέρωση των ξένων γύρω από τον απελευθερωτικό αγώνα, ο Κώστας Μαγγλής προσκάλεσε στην Κύπρο  τον δημοσιογράφο Charles Foley  για την έκδοση της αγγλόφωνης εφημερίδας  Times of Cyprus.

 

Η αγάπη του για τα άλογα

 

Ο Κώστας Μαγκλής υπήρξε και γνωστός φίλιππος. Το άλογο του Μπενχούρ έγραψε ιστορία στον κυπριακό ιππόδρομο. Κέρδισε το «Κύπελλο Ιωβηλαίου» το 1940 με ένα πολύ εντυπωσιακό τρόπο, κατατροπώνοντας τους αντιπάλους του και την περιβόητη Lady Hellen που τερμάτισε δεύτερη.  Η διακοπή των ιπποδρομιών λόγω του πολέμου, έβαλε τέρμα σε μια εξαίρετη σταδιοδρομία.

Με την επαναλειτουργία του ιπποδρόμου, όμως, το 1945 επανήλθε δριμύτερος. Επιβεβαίωσε δε την ανωτερότητά του με το να κερδίσει το «Κύπελλο Ιωβηλαίου» για δεύτερη φορά. Ο Μαγκλής πίστευε πως η δεύτερη αυτή νίκη, μετά από μια τετραετή διακοπή των ιπποδρομιών, του έδινε το δικαίωμα να απαιτήσει όπως το κύπελλο παραμείνει στην ιδιοκτησία του. Οι Ιπποδρομιακές Αρχές είχαν αντίθετη άποψη και έτσι ο Μπενχούρ ξαναδοκίμασε να το κερδίσει το 1946. Δυστυχώς, όμως, ήλθε δεύτερος, αφού νικήθηκε από τη φορβάδα του Κουτσιούκ, Σακάρυα. Τόση ήταν η απογοήτευση του Μαγγλή που σε σύντομο χρονικό διάστημα αποχώρησε από τις ιπποδρομίες.. Συνέχισε, όμως , να έχει άλογα ιππασίας στους στάβλους που είχε στον Αρχάγγελο, κοντά στη Λευκωσία. Είχε, επίσης, τα μοναδικά στην Κύπρο άλογα της ράτσας  Lipitzano.

 

Θαλάσσιο σκι και χιονοδρομίες

Η οικογένεια Μαγκλή ήταν ήταν από τις πρώτες στην Κύπρο που ασχολήθηκαν με το θαλάσσιο σκι, άθλημα το οποίο πρωτοήρθε στην Κύπρο τη δεκαετία του ΄50. Αναπτύχθηκε στην Κερύνεια λόγω της έδρας του βρετανικού «Cyprus Yacht Club». Ειδικά η Ευανθία Μαγγλή, είχε τα καλοκαίρια καθημερινή επαφή με το άθλημα, με αποτέλεσμα να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μάλιστα επιδιδόταν και σε εντυπωσιακές φιγούρες, κάνοντας, μεταξύ άλλων, σκι, γυρισμένη ανάποδα ή με το σχοινί περασμένο στην άκρη του ποδιού. Η οικογένεια διέθετε γιοτ, ασχολείτο με την ιστιοπλοΐα και είχε και ένα μικρό ταχύπλοο σκάφος, αμερικάνικο «Chris Craft», το οποίο χρησιμοποιούσε για το θαλάσσιο σκι. Το οδηγούσε ο ναύτης του Κώστα Μαγγλή, ο γνωστός παλιός ναυτικός από την Κερύνεια, ο «καπετάν Κωστής».

Ο Κώστας και η Ευανθία ασχολούνταν και με το σκι στο βουνό. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους χιονοδρόμους της Κύπρου, πραγματοποιώντας καταβάσεις στο Τρόοδος από τη δεκαετία του ’30, με ντόπιους και Βρετανούς. Η Ευανθία Μαγκλή, μνημονεύεται μέχρι σήμερα ως η πρώτη Κύπρια χιονοδρόμος, και η πρώτη σκιέρ θαλάσσης της Κύπρου.

 

 

Πήγες

1 Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920, Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, τόμος Α σελ.434

2 Ακης Πέτρου, Το κυπριακό άλογο, η δημιουργία ενός καθαρόαιμου αλόγου, Λευκωσία, 2003

Όταν το θαλάσσιο σκι πρωτοήρθε στην Κύπρο 

Κώστας Μαγγλής ο μεγαλοκτηματίας 

 

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image