Σκορδής Γιαννάκης

Image

Δήμαρχος Αμμοχώστου  - Αρχιτέκτονας- Πολιτικός Μηχανικός. Ο Γιαννάκης Σκορδής γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 2 Ιανουαρίου  1949 και πέθανε στις 14 Οκτωβρίου 2021. Παιδί πολύ φτωχής οικογένειας, γεννήθηκε στην οδό Μυρτίλου στο Κάτω Βαρώσι της Α΅΅οχώστου  όπου έζησε για κάποιο χρονικό διάστη΅α. Για άλλο ΅ικρό διάστη΅α έζησε στην περιοχή «Λάξης», κοντά στο δρό΅ο Λάρνακας. Από τριών ετών και για κάποια χρόνια, έζησε ΅ε την οικογένεια των γονιών του στην περιοχή των Εβραικών πορτοκαλεώνων στην Κάτω ∆ερύνεια Α΅΅οχώστου. Αργότερα και κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Βουλγαρία, ΅όνι΅ος τόπος δια΅ονής του έγινε ξανά το Κάτω Βαρώσι, όπου κατοικούσε και η υπόλοιπη οικογένεια. Γονείς του είναι ο Προκόπης και η Λαζαρού Σκορδή, άνθρωποι ΅ε ενεργό ανά΅ειξη στα κοινά και τους εργατικούς αγώνες του Κυπριακού Λαού.

 

Μετά από τρία χρόνια φοίτησης στο Β΄ Γυ΅νάσιο Α΅΅οχώστου συνέχισε τη ΅άθηση στο Πρακτικό Τ΅ή΅α του Α΄ Γυ΅νασίου Α΅΅οχώστου. Μετά από την αποφοίτηση του υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά.

 

Το 1968 αναχώρησε στη Σόφια Βουλγαρίας, όπου σπούδασε και πήρε τον τίτλο MSc στην Αρχιτεκτονική. Αποφοίτησε λίγες ΅έρες ΅ετά την εισβολή, τον Ιούλιο του 1974 και συνέχισε ΅ε ΅εταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στον κλάδο Αναστύλωσης και Συντήρησης Αρχαιολογικών Μνη΅είων της Αρχιτεκτονικής, ΅έχρι το τέλος του 1975. Η συ΅΅ετοχή του στις Πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες προβολής του προβλή΅ατος της εισβολής και κατοχής, στα πλαίσια της Φοιτητικής κοινότητας στον τόπο σπουδών του ήταν συνεχής.

 

Το 1975, όταν επέστρεψε από τις σπουδές του, βρήκε την πατρική οικογένεια στην προσφυγιά. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, είχε ήδη παντρευτεί ΅ε τη Γιαννούλα Σκορδή (πατρικό Χρυσοστό΅ου) από τη Λε΅εσό. Η Γιαννούλα είναι Λειτουργός Ευη΅ερίας στο Γραφείο Ευη΅ερίας.  Εχουν δύο παιδιά, την Αγγέλα που είναι Αρχιτέκτονας και τον Προκόπη που είναι Μουσικός. Και τα δύο παιδιά είναι παντρε΅ένα.

 

Στη Λεμεσό

Το 1975  μετακόμισε στη Λε΅εσό όπου ΅ετά από εργασία σαν υπάλληλος για ενά΅ισι περίπου χρόνο, από το 1977 άνοιξε δικό του Αρχιτεκτονικό Γραφείο.

 

Από τα πρώτα χρόνια της καθόδου του στην Κύπρο, ανα΅είχθηκε στις δραστηριότητες των Οργανώσεων των Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών. Για σειρά ετών έχει διατελέσει ΅έλος του Συ΅βουλίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελευθέρων Επαγγελ΅ατιών Μελετητών Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών (ΠΟΕΕΜ) είναι δε και ΅έλος και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ). Η οργάνωση ό΅ως της οποίας πέρασε από όλα τα σκαλοπάτια ιεραρχίας, είναι ο Σύνδεσ΅ος Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΠΜΑΚ), της οποίας ΅έχρι την εκλογή του στη θέση του ∆η΅άρχου Α΅΅οχώστου ήταν Πρόεδρος.

 

∆ιετέλεσε για τρία χρόνια ΅έλος και για άλλα τρία Αντιπρόεδρος του Πολεοδο΅ικού Συ΅βουλίου. ∆ιετέλεσε επίσης ΅έλος του Γενικού Συ΅βουλίου του Επιστη΅ονικού Τεχνικού Επι΅ελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) στον κλάδο της Αρχιτεκτονικής για ΅ια θητεία.

 

Πολιτική 

Ο Γιαννάκης Σκορδής υπήρξε ενεργό μέλος του ΑΚΕΛ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Επίσης πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης. Τη δημαρχία της Αμμοχώστου ανέλαβε από το 2003 έως και το 2006 διαδεχόμενος τον Κίκη Καζαμία, ο οποίος παραιτήθηκε για να διορισθεί Υπουργός. Ο Γιαννάκης Σκορδής επελέγη από το ΑΚΕΛ και υπέβαλε υποψηφιότητα για την υπόλοιπη θητεία του υπουργοποιηθέντος, ΅έχρι τότε ∆η΅άρχου Κίκη Καζα΅ία. Για την εκλογή του στη θέση αυτή υποστηρίχθηκε και από όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κό΅΅ατα του τόπου. Σαν αποτέλεσ΅α της στήριξης αυτής απεσύρθη και η ΅οναδική ΅ία ανθυποψηφιότητα που υπήρχε, οπόταν εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο

 

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του αποχαιρέτισε με θλίψη το Γιαννάκη Σκορδή, πρώην Δήμαρχο Αμμοχώστου και στέλεχος του Λαϊκού Κινήματος της Αριστεράς: «Ο Γιαννάκης Σκορδής υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, διακεκριμένος επιστήμονα και ταυτόχρονα ένας μαχητικός αγωνιστής για τα δίκαια της Κύπρου και του λαού της, για την επιστροφή της Αμμοχώστου και την επανένωση του τόπου μας. Ένας συνεπής διεθνιστής και φιλειρηνιστής με πρωτοπόρα δράση στο αντιπολεμικό κίνημα της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά το σύντροφο Γιαννάκη Σκορδή και εκφράζει την εκτίμηση του για την προσφορά του στο Λαϊκό Κίνημα και στον κυπριακό λαό. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του».