Ζένιος Ανδρέας

Image

Διετέλεσε Προσωπάρχης του ΡΙΚ και πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1933 και πέθανε στη Λευκωσία στις 7 Φεβρουαρίου 2023.

Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού το 1951. Σπούδασε Radio Engineering (electronics engineering) στο City & Guilds College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Νωρίς από τα φοιτητικά του χρόνια διαπίστωσε πως δεν τον ενδιέφερε πολύ η εφαρμοσμένη τεχνολογία και αποφάσισε να επεκτείνει τα ενδιαφέροντα του στο χώρο που θα εργαζόταν, δηλαδή στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο.

Το 1955 αποδέχτηκε διορισμό στην Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία. Διορίστηκε στο BBC ως εκπαιδευτής με απόσπαση στον σταθμό αναμετάδοσης του ΒΒC στο Ζύγι. Το 1959 μετά την ανεξαρτησία ανέλαβε υπεύθυνος Ραδιοθαλάμων στην Διεύθυνση Τεχνικού υπό τον Παύλο Αστραίο  και τους Κώστα Αναστασιάδη, Οδυσσέα Αγγελίδη και Κώστα Σάββα και συλλογικά σχεδίασαν και προώθησαν την τεχνική αναβάθμιση του ΡΙΚ.

Το 1980 διορίστηκε Προσωπάρχης (Διευθυντής Προσωπικού) του ΡΙΚ και 2 χρόνια αργότερα του ανατέθηκε ειδικά καθήκοντα στο Γραφείο του Γενικού Διευθυντή. Αφυπηρέτησε το 1993 και μέχρι το 2014 διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τέλος Γενικός Διευθυντής Παγκύπριου Τηλεοπτικού Σταθμού. 

 

Ο Ανδρέας Ζένιος είχε έντονη προσφορά στα κοινά. Για 10 χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως Πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας. Για 12 χρόνια αριστίνδην μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Πολιτεία αναγνώρισε την εμπειρογνωμοσύνη του για θέματα Ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωση και τον διόρισε για 2 θητείες μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ραδιοτηλεόρασης και ηγήθηκε του κυβερνητικού κλιμακίου στη Βουλή για ψήφιση του περί Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου νόμου και σε άλλα αρμόδια όργανα και ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων.

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης για θέματα ραδιοτηλεόρασης της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως και της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.