Λα Τουρ La Tour οικογένεια

Image

Οικογένεια ευγενών ιπποτών που έζησε στην Κύπρο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Ήταν, πιθανότατα, δική τους ιδιοκτησία το μικρό φέουδο κοντά στο χωριό Μαζωτός που ονομαζόταν Λατούρου από το οικογενειακό όνομα των Λα Τουρ που κατά τον ντε Μας Λατρί, ήλθαν στην Κύπρο από την αρχή της Φραγκοκρατίας (τέλη του 12ου αιώνα).

 

Ένας ιππότης Γουλιέλμος ντε Λα Τουρ είναι γνωστό ότι ζούσε κι έδρασε στην Κύπρο επί ημερών του βασιλιά Ερρίκου Α' (1218-1253), οπότε κι είχε αναμειχθεί σε διαμάχες κι είχε υποβάλει καταγγελία ότι είχε υποστεί επίθεση από έναν ευγενή που ανήκε στην παράταξη η οποία αντιπολιτευόταν τη γνωστή μεγάλη μεσαιωνική οικογένεια των Ιβελίνων* (ντ' Ιμπελέν).

 

Στην ίδια οικογένεια ανήκε, πιθανότατα, κι ένας ευγενής τον οποίο αναφέρει ο Λεόντιος Μαχαιράς (Χρονικόν, παρ. 51) ως σίρ Τζουάν λε Toρ. Αυτός είχε αναμειχθεί στην όλη υπόθεση της εκδίωξης του βασιλιά Ερρίκου Β' (1285-1324) και της ανάληψης της εξουσίας από τον αδελφό του Αμωρύ, λόρδο της Τύρου, μεταξύ 1306 και 1310. Ο αναφερόμενος Ιωάννης Λε ToρΛα Τουρ) είχε υποστηρίξει τον Αμωρύ κι είχε εργαστεί υπέρ αυτού.

 

Ο Γεώργιος Βουστρώνιος, πάλι, αναφέρει έναν ευγενή σίρ Νικόλ Ζελατούρ (=Νικόλαος ντε Λα Τουρ), που έζησε επί ημερών του βασιλιά Ιακώβου Β' (1460-1473).

 

Το φέουδο Λατούρου μνημονεύεται ως casal Latour σε απογραφή της περιόδου της Βενετοκρατίας. Φαίνεται ότι είχε αφαιρεθεί από νωρίς από την οικογένεια Λα Τουρ γιατί, παρά το ότι διατήρησε την ονομασία, αναφέρεται ως ένας των οικισμών που ανήκαν στους Ναΐτες ιππότες και που αργότερα περιήλθαν στην κατοχή της Μεγάλης Κομμανταρίας* των Ιωαννιτών ιπποτών που είχε έδρα της το Κολόσσι.