Παμπορίδης Γιώργος

Υπουργός Υγείας -ΓΕΣΥ

Image

Νομικός -Πολιτικός. Ο Γιώργος  Παμπορίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 10 Ιανουαρίου 1969.

 

Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.  Στη συνέχεια μεταβαίνει  στην Αθήνα, όπου σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών και αποκτά το 1992 το πτυχίο Νομικής. Την ίδια χρονιά συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, όπου αποκτά το 1993 μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Ναυτικό Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.  Από το 1993 μέχρι το 1997 συνεχίζει τις σπουδές του και γίνεται έτσι κάτοχος ενός ακόμα μεταπτυχιακού διπλώματος και ενός διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις και στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του κατάφερε επίσης να αποκτήσει την σχετική άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Παμπορίδης έχει επίσης άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα, αφού είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Τέλος, ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερευνών Lauterpacht για το Διεθνές Δίκαιο του Πανεπιστημίου Cambridge.

 

Είναι νυμφευμένος με τη Γαλάτεια Χαβουζάρη-Παμπορίδη και έχει τρία παιδιά. 

 

Πολιτική 

Η επαφή του με την πολιτική ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων, διετέλεσε από τους πρώτους προέδρους της Μαθητικής Κίνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού στη Λευκωσία. Ως μέλος του ΔΗΣΥ αργότερα, κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008 διετέλεσε Οικονομικός Διαχειριστής του εκλογικού Επιτελείου του Ιωάννη Κασουλίδη, υποψήφιου τότε για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

Υπουργός υγείας- ΓΕΣΥ

Γνώρισε την καταξίωση ως πολιτικός όταν ανέλανε Υπουργός Υγείας επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Διετέλεσε Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 27 Ιουλίου 2015 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Διαδέκτηκε στη θέση του Υπουργού το Φίλιππο Πατσαλή και παρέδωσε τη θέση στον Κωνσταντίνο Ιωάννου. Θεωρείται ως ο πολιτικός που έθεσε τις βάσεις του Γενικού Σχεδίου Υγείας το οποίο απετέλεσε όνειρο δεκαετιών για την Κύπρο. Επί της υπουργίας του διεξήχθη σκληρός δημόσιος διάλογος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και στη συνέχεια όλα τα σχετικά νομοσχέδια πέρασαν από τη Βουλή. Την εφαρμογή του ΓΕΣΥ ανέλαβε ο διάδοχος του Κωνσταντίνος Ιωάννου.

 

Δικηγορία

Αρχικά εργάστηκε στο δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Σια, στη συνέχεια στο δικηγορικό γραφείο Holman, Fenwick & Willan στην Αγγλία και στη συνέχεια στο δικηγορικό γραφείο Λ. Παπαφιλίππου & Σία στη Λευκωσία, ως συνέταιρος, για πέντε χρόνια. Το 2003 ίδρυσε την Pamboridis LLC με γραφεία στη Λευκωσία και την Αθήνα. Ασχολείται κυρίως με θέματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, το Εταιρικό Δίκαιο, τον Διεθνή Φορολογικό Σχεδιασμό και το Ενεργειακό Δίκαιο. Επιπρόσθετα, δίδασκε Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο και Δίκαιο της Ενέργειας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image