Κληρίδης Χρίστος

Image
Νομικός. Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Ο Χρίστος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Δεκεμβρίου 1954. Είναι γιος του Φοίβου Κληρίδη και εγγονός του Νέαρχου Κληρίδη. Θείος του ήταν ο Λεύκος Κληρίδης. Ξάδελφος του πατέρα του ήταν ο τέταρτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Γλαύκος Κληρίδης.
 
Ο Χρίστος Κληρίδης έλκει την καταγωγή του από τον Αγρό Πιτσιλιάς (από την πλευρά του πατέρα) και από την Κυθραία Λευκωσίας (από την πλευρά της μητέρας). Ο παππούς του Χρίστος Καττάμης διετέλεσε Δήμαρχος Κυθραίας και έχαιρε ευρείας εκτίμησης για τη συνεισφορά του στα κοινά. 
 
Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Mπρουνέλ.  Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη νομική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.  Ακολούθως, απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο από το ίδιο πανεπιστήμιο. Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα.  
Από το 1981 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Επιπρόσθετα, είναι καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Frederick και Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του πανεπιστημίου.
Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Γκότση και έχει δύο υιούς και μια κόρη.
 
Πολιτική
Υπήρξε Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (2001-2006) με τους Νέους Ορίζοντες, μετέπειτα Ευρωπαϊκό Κόμμα, από το οποίο παραιτήθηκε  τασσόμενος υπέρ της υποψηφιότητας Γιαννάκη Κασουλίδη, για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2008. Διετέλεσε Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004 ωσότου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτό, μετά την απόφαση της έναρξης του Ενταξιακού Διαλόγου της Τουρκίας, χωρίς εκ μέρους της ουσιαστικά ανταλλάγματα για την επίλυση του κυπριακού. Πρωτοστάτησε στη Διαφώτιση εναντίον του Σχεδίου Ανάν την περίοδο 2002-2004 με πολυάριθμα άρθρα, συζητήσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις.
 
Ηταν επίσης μέλος επίσης του Προεδρικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ (2008- 2011). Έδωσε γραπτώς πολυάριθμες γνωματεύσεις για το Κυπριακό και τις προτάσεις για επίλυση του προβλήματος.
 
Δικηγορικός Σύλλογος
Στις 15 Οκτωβρίου 2020 εξέλέγη νέος πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, αντικαθιστώντας το Δώρο Ιωαννίδη. Ο νέος Πρόεδρος του ΠΔΣ  έλαβε 815 ψήφους, ο Κυριακός Θεοδωρίδης 653 ψήφους και ο Αθανάσιος Κορφιώτης 638 ψήφους, ενώ υπήρχαν 18 άκυρα και 24 λευκά. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές είχαν 4.500 μέλη και ψήφισαν 2.106 μέλη. 
 
 
Πηγή:
  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image