Δημητρίου Αννίτα

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής

Image

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος  στην ιστορία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και από τις 11 Μαρτίου 2023 η 5η πρόεδρος από ιδρύσεως του ΔΗΣΥ το 1976.

 

Η Αννίτα Δημητρίου γεννήθηκε στο χωριό Τρούλλοι της επαρχίας Λάρνακας στις 18 Οκτωβρίου 1985. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις  διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Ομιλεί πέρα από την ελληνική και την Αγγλική Γλώσσα.

 

Διετέλεσε πριν εκλεγεί Βουλευτής, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου UClan Cyprus. Συμμετείχε επίσης εθελοντικά σε διάφορα οργανωμένα σύνολα, ενώ  παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Capital TV τα Σαββατοκυρίακα. Είναι νυμφευμένη με τον Ανδρέα Κυπριανού.

 

Πολιτική

Στις Κοινοτικές Εκλογές του 2011 εκλέχθηκε κοινοτική σύμβουλος στους Τρούλλους με το ΔΗΣΥ. Ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε στη θέση αυτή. Διετέλεσε γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗΣΥ Τρούλλων την περίοδο 2013-2015.  Ακόμη, διετέλεσε οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗΣΥ Λάρνακας την περίοδο 2014-2016.

 

Στις 5 Απριλίου 2016, στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ για επιλογή των υποψηφίων που θα απάρτιζαν το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, η Αννίτα Δημητρίου επιλέχθηκε ως υποψήφια του κόμματος (με βάση των καταστατικών προνοιών του κόμματος πρέπει να περιλαμβάνονται γυναίκες στο ψηφοδέλτιο) και ήταν η μόνη γυναίκα που διεκδίκησε υποψηφιότητα).

 

Ωστόσο, στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που ακολούθησε, μετά από πιέσεις που δέχθηκε από την ηγεσία του κόμματος αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της έναντι του Γιάννη Γιαννάκη. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις εντός και εκτός ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, τελικά να αναιρεί την απόφαση του και να της δίνει το δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφια. Στις εκλογές εξελέγη πρώτη σε σταυρούς βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας.

 

Ως βουλευτής, υπηρέτησε στη θέση γραμματέα της Βουλής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

 

Πρόεδρος της Βουλής

Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.  Επανεκλέγηκε στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 στην επαρχία Λάρνακας. Μετά τις εκλογές ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ,  Αβέρωφ Νεοφύτου, ως η υποψήφια του κόμματος για την  Προεδρία της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της 10ης Ιουνίου 2021 εξελέγη στη θέση της προέδρου της Βουλή των Αντιπροσώπων με 25 ψήφους έναντι 18 του Άντρου Κυπριανού και 13 του Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου. Συγκεκριμένα η κ. Δημητρίου ψηφίστηκε από τους 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ τις 4 του ΕΛΑΜ και τις 4 της ΔΗΠΑ

 

» Βλέπε Αφιέρωμα: Γυναίκες και Πολιτικοί

 

Η Αννίτα Δημητρίου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής αλλά και η νεαρότερη πρόεδρος (εξελέγη σε ηλικία 36 ετών) στην ιστορία  του Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

 

Μετά τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος απέτυχε να περάσει στο Β Γύρο, υπέβαλε την παραίτηση του, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν εκλογές για την νέα ηγεσία του Κόμματος.  Η Αννίτα Δημητρίου εξελέγη με 69% νέα πρόεδρος του κόμματος, καταγράφοντας μια καθαρή νίκη έναντι του Δημήτρη Δημητρίου, σε μια εκλογική διαδικασία που συμμετείχε το 41% των μελών του κόμματος.

 

Η Αννίτα Δημητρίου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Την ίδια στιγμή είναι η νεαρότερη πρόεδρος που είχε ποτέ ο ΔΗΣΥ και η πρώτη από την επαρχία Λάρνακας μετά τους Γλαύκο Κηρίδη (Λευκωσία) Γιαννάκη Μάτση (Λευκωσία) Νίκο Αναστασιάδη (Λεμεσό) και Αβέρωφ Νεοφύτου (Πάφο). 

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image