Παπαδόπουλος Γεώργιος

Αναπληρωτής διευθυντής Παιδείας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ), που εδρεύει στο Παρίσι. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1925. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ (Αγγλίας). Υπέβαλε διδακτορική διατριβή με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο τέλος του 19ου αιώνα, με επίκεντρο τον πόλεμο του 1897, και του απενεμήθη ο τίτλος Ph. D. (διδάκτωρ φιλοσοφίας).

 

Επιστρέφοντας στην Κύπρο μετά τις σπουδές του, δίδαξε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και υπηρέτησε στο τότε Γραφείο Παιδείας στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

 

Από το 1960 υπηρέτησε στο Τμήμα Παιδείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Από τη θέση αυτή διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής των δυτικών χωρών. Ασχολήθηκε ειδικότερα με την προώθηση, σε διάφορες χώρες, πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Άρθρα και μελέτες του πάνω σε παιδαγωγικά θέματα και προβλήματα παιδείας γενικά δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα περιοδικά, ενώ ο ίδιος έδωσε πολλές διαλέξεις σε συνέδρια και πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, στην Ιαπωνία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

 

Διατριβή 

Η διδακτορική του διατριβή εξεδόθη σε βιβλίο με τίτλο England and the Near East, 1896-1898, με δαπάνες της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης. Η διατριβή του είναι βασισμένη κυρίως στα αρχεία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η μελέτη αυτή προσφέρει μια λεπτομερή περιγραφή της εξέλιξης των βρετανικών συμφερόντων και της πολιτικής στην Εγγύς Ανατολή υπό την τελευταία διοίκηση του λόρδου Σάλσμπερι στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα και της σημασίας αυτών των εξελίξεων για τη διεθνή θέση της Αγγλίας. Η βρετανική πολιτική στην Αίγυπτο, την Τουρκία και τα Βαλκάνια εξετάζεται στο ευρύτερο πλαίσιο του αποικιακού ανταγωνισμού και του μεταβαλλόμενου προτύπου των σχέσεων της Αγγλίας με τις ηπειρωτικές δυνάμεις μετά την έλευση της γαλλορωσικής συμμαχίας.

 

 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια