Σιακαλλής Γεώργιος

Δήμαρχος Κερύνειας

Image

Νομικός, πολιτευτής, γαιοκτήμων, δήμαρχος Κερύνειας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1859 και πέθανε το 1908. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στην Αθήνα, αγγλική φιλολογία στο Λονδίνο για 2 χρόνια και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Aix-en Provence (Γαλλία). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο όπου ασχολήθηκε με την καλλιέργεια των κτημάτων του αλλά άσκησε και το δικηγορικό επάγγελμα στη Λευκωσία. Μάλιστα θεωρείται ως ένας από τους διαπρεπέστερους νομικούς της Κύπρου της εποχής του.

 

Το 1886-1887 υπηρέτησε ως δήμαρχος της Κερύνειας. Από τον επόμενο χρόνο, 1888, εξέδιδε στη Λάρνακα την αγγλοελληνική εφημερίδα Κύπρος. Η εφημερίδα εκδιδόταν μέχρι το 1890 και κυκλοφόρησε συνολικά 114 φύλλα. Ο ίδιος ο Σιακαλλής αρθρογραφούσε στην εφημερίδα του, υπερασπιζόμενος με παρρησία τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου έναντι των Βρετανών.

 

Ο Γεώργιος Σιακαλλής διετέλεσε επίσης μέλος του (ελληνικού) Εκπαιδευτικού Συμβουλίου. Πήρε επίσης μέρος στις βουλευτικές εκλογές κι εξελέγη δυο φορές μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου (1891-1896 και 1901-1906). Μάλιστα κατά τις εκλογές του 1891 εξελέγη μαζί με τον δήμαρχο Λευκωσίας Αχιλλέα Λιασίδη, στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας-Αμμοχώστου, όπου και οι δυο έθεσαν υποψηφιότητα προκειμένου να παρεμποδίσουν εκλογή του τότε  Άγγλου διοικητή Αμμοχώστου  Άρθουρ Γιαγκ, τον οποίο κι αντιμετώπισαν με επιτυχία.

 

Ο Γεώργιος Σιακαλλής τιμήθηκε με το ελληνικό παράσημο αργυρού σταυρού των ιπποτών του Τάγματος του Σωτήρος. Κυκλοφόρησε τα ακόλουθα έργα:

 

  1. Cyprus and the Cypriot Question (Λευκωσία, 1893).
  2. Ἀγόρευσις... ἐπί τοῦ ζητήματος τοῦ φόρου ὑποτελείας (Λευκωσία, 1902).
  3. Cyprus under British Rule (Λευκωσία, 1902).

Φώτο Γκάλερι

Image