Ευαγγέλου Αλέκος

Image

Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στην Κάτω Λακατάμια το 1939. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας από το 1951 έως το 1957. Αμέσως μετά διορίστηκε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας ως γραφέας και αργότερα προήχθη σε διάφορες ανώτερες θέσεις στη διοίκηση. Το 1965 μετέβη στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου και τον Νοέμβριο του 1967 απέκτησε τον τίτλο του Barrister-at- Law.

 

Μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο επανήλθε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και αργότερα μετετέθη στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τον Ιανουάριο του 1972, οπότε διορίστηκε ως νομικός βοηθός στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια προήχθη στις θέσεις του δικηγόρου της Δημοκρατίας, του ανώτερου δικηγόρου και του εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Κατά την διάρκεια της πολύχρονης θητείας του στην δημόσια υπηρεσία ασχολήθηκε με όλους τους κλάδους του Δικαίου και απέκτησε ευρεία πείρα σε πολλούς τομείς του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας ζωής. Διορίστηκε επανειλημμένα από το Υπουργικό Συμβούλιο σε ανακριτικές και άλλες ερευνητικές επιτροπές για θέματα που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη. Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια και έλαβε μέρος σε διαπραγματεύσεις ως εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης για τη συνομολόγηση διεθνών συμβάσεων. Έγραψε και δημοσίευσε νομικές μελέτες και πολυάριθμες γνωμοδοτήσεις πάνω σε θέματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Αρμόδιας Αρχής για την Πνευματική Ιδιοκτησία και πρόεδρος της Ανώτατης Αθλητικής Επιτροπής Αθλητισμού.

 

Στις 26 Φεβρουαρίου 1993 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τις 8 Απριλίου 1997.

Φώτο Γκάλερι

Image