Παπαδόπουλος Νικόλας

Image

Κύπριος Πολιτικός, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 22 Απριλίου 1973. Είναι υιός του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και της Φωτεινής Παπαδοπούλου. Έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και Barrister-at-Law στο Ίνερ Τέμπλ. Υπήρξε μέτοχος στο δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος», αλλά παραχώρησε τις μετοχές μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΔΗΚΟ το 2014.

Είναι νυμφευμένος με τη Γιώτα Κυπριανίδου και έχει τρεις κόρες και ένα υιό.

 

Στη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο και ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος στο Δικηγορικό Γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες» το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του.

 

Διετέλεσε επίσης οργανωτικός γραμματέας της ΝΕΔΗΚ Λευκωσίας. Από τον Μάρτιο του 2009 έως και τον Ιανουάριο του 2013 ήταν αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και υπεύθυνος του τομέα οικονομικών του ΔΗΚΟ και επικεφαλής της ομάδας μελετών του κόμματος για την οικονομία. Ως αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ ήταν συντονιστής του μηχανισμού παραγωγής πολιτικής.

 

Στις Βουλευτικές εκλογές το 2006 εξελέγη βουλευτής στην επαρχία Λευκωσίας και επανεκλέχθηκε το 2011 και το 2016.  Ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της επιτροπής επιλογής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

 

Το 2013 ήρθε σε διαφωνία με το ΔΗΚΟ και τον τότε πρόεδρο του Κόμματος Μάριο Κάρογιαν, αφού αντιτάχθηκε στη στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη. Μάλιστα υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ και αυτός και η ομάδα του στις Προεδρικές Εκλογές του 2013, εργάστηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα.

 

Προεδρία 

Την 1η Δεκεμβρίου 2013 εκλέγηκε πρόεδρος του ΔΗΚΟ νικώντας τον Μάριο Κάρογιαν με οριακή πλειοψηφία.

Στις Προεδρικές Εκλογές του  2018 διεκδίκησε την προεδρία της Δημοκρατίας υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΟ την ΕΔΕΚ την Αλληλεγγύη και το Κίνημα των Οικολόγων. Δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο καταλαμβάνοντας ένα ποσοστό 25.74%.

 

Πηγή

1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image