Σιαρλή Βάσος

Image

Ο κ. Βάσος Σιαρλή διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 24 Μαρτίου 2012 επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Γεννήθηκε το 1948. Φοίτησε σε σχολεία στο Λονδίνο Ακολούθως σπούδασε λογιστική και εργάστηκε σε λογιστικά γραφεία του Λονδίνου για 18 χρόνια. Το 1985 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργοδοτήθηκε από το  Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου.  Έπειτα, ανέλαβε Ανώτερος Διευθυντής της Υπηρεσίας Customer Management Services της Τράπεζας Κύπρου μέχρι το 1998. Την περίοδο 1998-2008 ήταν Γενικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, ενώ το 2010 διορίστηκε στη θέση του Πρώτου Γενικού Διευθυντή του Συγκροτήματος.

 

Την περίοδο 2009-10 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Επιπλέον, διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Το 2001 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόεδρος του  Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

 

Στις 24 Μαρτίου 2012 διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Χριστόφια έχοντας ως υπέρτατη αποστολή να διαχειριστεί την Οικονομική Κρίση και το επί θύραις μνημόνιο για την Κυπριακή Οικονομία. Αντικατέστηκε τον Κίκη Καζαμία και στην αυτή παρέμεινε έως την 1 Μαρτίου 2013.

 

Ο κ. Σιαρλή ανέλαβε το Υπουργείο στο πλαίσιο ενός μικρού ανασχηματισμού της Κυβέρνησης Χριστόφια τον οποίο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Όπως ανακοινώθηκε νέος υπουργός Οικονομικών διορίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Βάσος Σιαρλής, ενώ στο υπουργείο Εμπορίου μετατέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικώτης. Το υπουργείο Εσωτερικών ανατέθηκε στην Ελένη Μαύρου, τέως δήμαρχο Λευκωσίας και στέλεχος του ΑΚΕΛ.

 

Το Μάιο του 2012 ο Βάσος Σιαρλή πρότεινε συμφωνία για εισδοχή της Κύπρου σε ένα μίνι μνημόνιου για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης, πρόταση την οποία απέρριψε ο Δημήτρης Χριστόφιας .

 

» Βλέπε Βίντεο: Δηλώσεις Σιαρλή 

 

Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ο κ. Σιαρλή δεν ήξερε από οικονομικά.

Φώτο Γκάλερι

Image