Πούλιας Γεώργιος

Ο ιδρυτής του ΑΠΟΕΛ

Image

Βιομήχανος, παράγων της Λευκωσίας και ιδρυτής του ΑΠΟΕΛ. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1896 και πέθανε στη Ζυρίχη την 21 Μάιου 1958. Ανεψιός του Ι. Βεργόπουλου που είχε δημιουργήσει καπνοβιομηχανία στην Κύπρο, ο Γεώργιος Πούλιας εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία το 1922 για να αναλάβει τη διεύθυνση της επιχείρησης του θείου του. Το 1925-26 εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Λευκωσίας. Μεταξύ 1926 και 1929 υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Λευκωσίας. Στο ίδιο αξίωμα επανεξελέγη και υπηρέτησε και κατά τα διαστήματα 1938-1940, 1940-1946, 1949-1953 και 1953-1958. Επίσης κατά το 1938 είχε διατελέσει δημαρχεύων της Λευκωσίας.

 

Ο Γεώργιος Πούλιας υπήρξε μέλος της Σχολικής Επιτροπής Λευκωσίας από το 1942. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τον αθλητισμό κι εργάστηκε για την προώθηση και ενίσχυσή του στην Κύπρο. Τιμήθηκε με τον τίτλο του Μέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Member of the British Empire).

 

Ο Γεώργιος Πούλιας είχε ενεργό ανάμειξη και στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου, υποστηρίζοντας τον ενωτικό αγώνα της εθναρχούσας Εκκλησίας. Ήταν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους ηγετικούς παράγοντες που είχαν εργαστεί για την επιτυχία του παγκυπρίου ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

 

ΑΠΟΕΛ 

Ο Γεώργιος Πούλιας υπήρξε  ο ιδρυτής και ο  πρώτος πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, από το 1926 μέχρι το 1958.  «Η Ιστορία του ΑΠΟΕΛ ξεκινά  στις 8 Νοεμβρίου 1926 όταν κάπου 40 άτομα μαζεύτηκαν στο ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χ΄ Ιωάννου στην οδό Λήδρας με σκοπό τη δημιουργία του ΠΟΕΛ (ο οποίος μετονομάστηκε 2 χρόνια αργότερα σε ΑΠΟΕΛ).

 

Οι εμπνευστές και μετέπειτα ιδρυτές του ΑΠΟΕΛ (Γεώργιος Πούλιας, Α. Αρτέμης, Χρ. Πικής, Χρ. Συμεωνίδη, Χρ. Καρδίτσας και Οθ. Κυριακίδης) τον Οκτώβριο του 1926 συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Α. Αρτέμη και θεμελίωσαν το σύλλογο της Λευκωσίας.

 

Η κηδεία

Η εκτίμηση προς το πρόσωπο του από τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ παραμένει ακόμα και σήμερα πολύ μεγάλη. Στην κηδεία του τον αποχαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΠΟΕΛ Νίκος Στυλιανάκης: «Υπήρξε άνθρωπος δραστήριος, δημιουργικός, φιλοπρόοδος όπου εκτός του αθλητισμού δεν υπήρξε σχεδόν πεδίο της κοινωνικής και δημόσιας ζωής του τόπου που δεν άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της ευεργετικής του δράσεως…»

 

Επίσης ο Διομήδης  Συμεωνίδης κατέγραψε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του: «Ήταν ένας μεγάλος φίλαθλος, ένας Άγιος άνθρωπος που ακόμη παρόμοιο του δεν ξανασυνάντησα…»

 

Ο τότε αρχηγός του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ Πάμπος Αβρααμίδης καταλήγει σε ομιλία του για τον Πούλια: «Εύχομαι σε αυτόν που θα αναφερθεί στον Πούλια στα εκατοντάχρονα του ΑΠΟΕΛ να είναι το λεκτικό του ανεξάντλητο και αχόρταγη η πένα του, γιατί ο Γεώργιος Πούλιας αξίζει ότι και να πεις, ότι και να γράψεις…»

 

Η εφημερίδα, της Λεμεσού  Ο Παρατηρητής, έγραψε: «Ο θάνατος του αφήνει πραγματικό κενό σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και πατριωτικής κίνησης της Λευκωσίας, όπου ο Πούλιας αποτέλεσε σημαντικό στέλεχος και ήταν ευεργετικός παράγοντας…»

 

Ενώ η εφημερίδα, Νέοι Καιροί, σημείωσε:: «Με το άγγελμα του θανάτου του, Γεωργίου Πούλια, εκδηλώθηκαν παγκυπρίως αισθήματα πένθους, εφόσον ο Πούλιας εκδήλωνε ποικιλοτρόπως την φιλανθρωπία του προς την παιδεία και τον αθλητισμό…».

Φώτο Γκάλερι

Image