Λόρδος Δημήτρης

Οικογένεια Λόρδου

Image

Αγρότης. Ο Δημήτρης Λόρδος γεννήθηκε στο Αυγόρου της Επαρχίας Αμμοχώστου το 1892 και πέθανε το 1979.

 

Παντρεύτηκε την Αρετή Ζήσιμου με την οποία απέκτησαν επτά παιδιά, πέντε γιους και δύο κόρες. Τον Παρασκευά τον Γεώργιο, τον Φώτιο, τον Μιχάλη, τον Ανδρέα την Παναγιώτα και την Λουκία. 

 

Ο Δημητρης Λόρδος ασχολείτο με τα λίγα χωράφια του στο Αυγόρου. Στην αυλή του είχε ένα καφενείο και αργότερα σε ένα δωμάτιο έκανε μικρό παντοπωλείο. Όταν ο δεύτερος γιος ο Γεώργιος, τελείωσε τη τέταρτη τάξη του Δημοτικού, τον σταμάτησε από το σχολείο . Έπρεπε μαζί με τον Παρασκευά, που ήταν πιο μεγάλος, να βοηθούν στις δουλειές των χωραφιών, του καφενέ, του μαγαζιού. Όσο και να μην τους άρεσε, ήταν υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Ο πατέρας ήταν ο κυρίαρχος της οικογένειας. 
 
Στα δεκαέξι του χρόνια πάντως ο δευτερότοκος του γιος ο Γεώργιος κατανόησε πως έπρεπε να μάθει περισσότερα γράμματα. Δεν τον αρκούσαν όσα ήξερε. Μίλησε με τον Παρασκευά και άλλους συνομήλικους του και βρήκαν δάσκαλο να τους διδάσκει ιδιωτικά. Πλήρωναν από τρεις λίρες ο καθένας. Έτσι, τρόπον τινά, οργάνωσαν ίσως το πρώτο ιδιωτικό φροντιστήριο στην Κύπρο. Όχι για να διδάσκουν, αλλά για να μάθουν. Στα δεκαεννιά του χρόνια, κρυφά από το πατέρα του, έβγαλε διαβατήριο και πήρε το πλοίο από το Βαρώσι για το Λονδίνο. Εκεί έκανε διάφορες δουλειές και συγχρόνως, αφού έμαθε καλά τη γλώσσα μπήκε σε νυκτερινό κολλέγιο και πήρε πτυχίο στα εμπορικά. Έμεινε στην Αγγλία μόνο τρία χρόνια.
 
Η εγγονή

 Όπως γράφει η εγγονή του Δημήτρη Λόρδου η  Λούλλα Ιωνίδου, "οι παππουδες μας δεν πήγαν στο σχολείο και δεν είχαν διπλώματα. Παρόλα αυτά, ήταν άνθρωποι σοφοί, συνετοί, συνεσταλμένοι. Αγωνιστές της ζωής, πάλευαν από το χάραμα μέχρι τη δύση του ήλιου για να δαμάσουν τη γη και τα στοιχεία της φύσης". 

 

Ο Δημήτρης  Λόρδος ενθάρρυνε όλα τα παιδιά του και με το παράδειγμα του τα εξώθησε να  προοδεύσουν. Δυό από τους γιούς του ο Γεώργιος Λόρδος και ο Φώτιος Λόρδος κατάφεραν να ασχοληθούν  με το επιχειρείν στο Βαρώσι με μεγάλη επιτυχία.   

 

Το επίθετο Λόρδος

Το επίθετο Λόρδος που απέκτησε ήταν στην πραγματικότητα ένα παρατσούκλι που του κόλλησε ο γνωστός λαϊκός μας ποιητής, με καταγωγή επίσης από το Αυγόρου, ο Χριστόφορος Παλαίσης. Το κανονικό του όνομα ήταν Δημήτριος Τσιρπονούρης, ωστόσο ο Παλαίσης του άλλαξε το όνομα λόγω μιας συνήθειας που είχε. Συγκεριμένα μετά από ολοήμερη και κοπιώδη εργασία στους αγρούς και τις πατατοφυτείες, ο Δημήτριος επέστρεφε το βράδυ στο σπίτι του, έκανε το μπάνιο του, φορούσε το κοστούμι του και πήγαινε στο καφενείο του. Εκεί το γνωστό πειρακτήρι ο Παλαίσης τον προσφωνούσε: "Καλώς τον Λόρδο". Κάπως έτσι το επίθετο έγινε αποδεκτό και ο Δημήτριος έγινε με το επίθετο αυτό ο γενάρχης μιας πολύ γνωστής οικογένειας επιχειρηματιών με δραστηριότητα αρχικά στο Βαρώσι και σήμερα κατά κύριο λόγο στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και τη Λευκωσία.  

 

 

Πηγές:

  1. Polignosi - Συνέντευξη με τον εγγονό του Δημήτριο Λόρδο
  2. Λούλλα Ιωνίδου: Οι παππούδες μου. Ποστ στο Facebook
  3. Georgea Solomontos:  Γεώργιος Λόρδος εκ Βαρωσίων