Πετρίδης Φρίξος

Image

Εκπαιδευτικός, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1915. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής βρισκόταν στην Ελλάδα. Στην Κύπρο επέστρεψε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

 

Το 1945 άρχισε να διδάσκει στην Κύπρο ως καθηγητής της φιλολογίας, στο Παγκύπριο  Γυμνάσιο. Στην   περίοδο 1955-60 διετέλεσε βοηθός υποδιευθυντής και το 1960 προήχθη σε γυμνασιάρχη του Παγκυπρίου Γυμνασίου, θέση στην οποία υπηρέτησε για μια οκταετία.

 

Από το 1960 μέχρι το 1970 διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Από τη θέση αυτή προώθησε πολλές καινοτομίες και βελτιώσεις στα προγράμματα του Ιδρύματος. Μεταξύ άλλων δημιούργησε και παρουσίαζε το τηλεοπτικό μορφωτικό πρόγραμμα «Απαντήστε Παιδιά», που γνώρισε μεγάλη τηλεθέαση.

 

Την 1η Ιουλίου 1970 διορίστηκε από τον πρόεδρο Μακάριο υπουργός Παιδείας, θέση που διατήρησε για δυο χρόνια. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

Τον Οκτώβριο του 1972 διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) όπου υπηρέτησε για 11 περίπου χρόνια. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο ΚΟΤ εργάστηκε ιδιαίτερα σκληρά, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, για να μπορέσει η Κύπρος να ξαναμπεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

 

Ο Φρίξος Πετρίδης πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου του 1998.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image