Μαύρου Ελένη

Η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Λευκωσίας

Image

Η Ελένη Μαύρου είναι πολιτικός, μέλος του ΑΚΕΛ. Υπηρέτησε ως μέλος του κομματος από διάφορα αξιώματα: Την περίοδο 2016 -21 διετέλεσε βουλεύτρια στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας με το ΑΚΕΛ. Διετέλεσε επίσης Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 20 Μαρτίου 2012 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 και δήμαρχος Λευκωσίας από την 1η Ιανουαρίου 2007 μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2011.

 

Γεννήθηκε στην Κερύνεια στις 2 Φεβρουαρίου 1961. Σπούδασε πολιτική μηχανική στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Κύπρου και πολιτική και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατάληψη της Κερύνειας, εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία. Στη διάρκεια των σπουδών της αναμείχθηκε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και αργότερα στο κίνημα νεολαίας της Κύπρου. Επιστρέφοντας στην Κύπρο από το Λονδίνο, έγινε μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, έχοντας την ευθύνη για θέματα των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Στις Δημοτικές εκλογές του 1986 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε στις Δημοτικές εκλογές του 1991. Η θητεία της ολοκληρώθηκε το 1996. Την περίοδο 1992-1996 ήταν γενική γραμματέας της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ).

 

 Στις βουλευτικές εκλογές του 2001 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2006.  Ως βουλευτής, διετέλεσε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος και μέλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών εσωτερικών ευρωπαϊκών υποθέσεων και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

Επιπλέον, διετέλεσε μέλος της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης. Το 2003 ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διετέλεσε ευρωβουλευτής για μικρή περίοδο (1η Μαΐου 2004-19 Ιουλίου 2004), από την ημέρα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως και την ανάληψη των καθηκόντων των νέων ευρωβουλευτών που εκλέχθηκαν στις πρώτες ευρωεκλογές που συμμετείχε η Κύπρος. Την ίδια περίοδο διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

 

Δήμαρχος 

 Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 εκλέχθηκε Δήμαρχος Λευκωσίας.  Ήταν η πρώτη φορά που εκλεγόταν γυναίκα δήμαρχος στον Δήμο Λευκωσίας, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί ως σήμερα. Την υποψηφιότητά της στήριξαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Επιπρόσθετα, ήταν η πρώτη Δήμαρχος Λευκωσίας που προερχόταν από το ΑΚΕΛ. Διεκδίκησε επανεκλογή στις Δημοτικές εκλογές του 2011, υποστηριζόμενη μόνο από το ΑΚΕΛ, αλλά δεν επανεκλέχθηκε.

 Στις 20 Μαρτίου 2012 διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή έως την 28η Φεβρουαρίου 2013.

 

Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 εκλέχθηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας με το ΑΚΕΛ.

 

Η Ελένη Μαύρου είναι επικεφαλής των ΜΜΕ που ελέγχονται από το ΑΚΕΛ δηλαδή της εφημερίδας Χαραυγή, του Ραδιοφωνικού Σταθμού Άστρα και της Ιστοσελίδας Διάλογος. Είναι μέλος του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου.

 

Πηγή:

1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image