Πηλακούτας Κόδρος

Image

Επιχειρηματίας -Εισαγωγέας Αυτοκινήτων. O Κόδρος Πηλακούτας γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1927 στο Καϊμακλί. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Automobile Engineer College του Τσέλσι στο Λονδίνο. Παντρεύτηκε τη Στάλω Ποερού -Πηλακούτα και απέκτησαν δυο παιδιά. Τον Χαράλαμπο Πηλακούτα και την Ελεονώρα Πηλακούτα.

 

 

Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1951, ξεκίνησε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση που είχε ιδρύσει ο πατέρας του Χαράλαμπος Πηλακούτας. Στην ανοδική της πορεία θέλησε να βάλει την προσωπική του σφραγίδα. Το 1952 κέρδισε την αποκλειστική αντιπροσώπευση των πετρελαιοκίνητων μηχανών Perkins και την ίδια περίοδο ορίστηκε αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων τύπου βαν Trojan και των τρακτέρ Nuffield. Ακολούθησαν οι ηλεκτρικές συσκευές Thor, όμως η χρονιά - ορόσημο που καθόρισε την εξέλιξη της εταιρίας,  ήταν το 1958, όταν απέκτησε την αντιπροσωπεία των BMW στην Κύπρο.

 

Το 1962 έφτασε στην Κύπρο και το πρώτο BMW. Το 1969 η εταιρία σημείωσε μια νέα επιτυχία όταν ανέλαβε την αντιπροσωπεία των KHD DEUTZ στην Κύπρο. 

 

Αραβικός Κόλπος

Μετά την τουρκική εισβολή, το 1974, όπου η κυπριακή κοινωνία και οικονομία δέχτηκαν βαρύ πλήγμα, ο Κόδρος Πηλακούτας δραστηριοποιήθηκε στις χώρες του Αραβικού Κόλπου, μέσα από την ίδρυση της εταιρίας του AGMC (Arabian Gulf Mechanical Centre), με σκοπό τη συντήρηση βαρέων μηχανημάτων. Σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία BMW κατέχει μία ζηλευτή θέση στην αγορά των χωρών του Αραβικού Κόλπου και ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της επιτυχίας οφείλεται στον Κόδρο Πηλακούτα, στον “Mr. BMW of the Gulf”, χαρακτηρισμό που του απέδωσε η μητρική εταιρεία BMW.

 

Το 1990, επιστρέφοντας στην Κύπρο, ανέλαβε και πάλι την οικογενειακή επιχείρηση οργανώνοντάς την πάνω σε σύγχρονες βάσεις για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό. Μερίμνησε για την ανέγερση σύγχρονων γραφείων σε περίοπτη θέση στην είσοδο της Λευκωσίας και προετοίμασε τη διαδοχή του στη διοίκηση της εταιρίας μέσα από τον γιο του Χαράλαμπο. Η Char. Pilakoutas Ltd αποτελεί τον αρχαιότερο διανομέα αυτοκινήτων της BMW στον κόσμο. Είναι επίσης, επίσημος αντιπρόσωπος των Land Rover, Jaguar και Nissan στην Κύπρο.

 

Σήμερα παραμένει ενεργός και με την πολυετή εμπειρία του συμβουλεύει τη διοίκηση του ομίλου Πηλακούτα. Τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει στα εγγόνια του και στις αγαπημένες του δραστηριότητες όπως είναι το κολύμπι και το γκολφ.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image