Ιωάννου Μιχαλάκης

Image

Γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ). Γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1934. Μετά την αποφοίτησή του από το Ανώτερο Εμπορικό Λύκειο Λευκωσίας εργάστηκε σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις ως ταμίας, γραφέας και ιατρικός επισκέπτης. Από το 1955 άρχισε να εργάζεται στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΣΕΚ σε διάφορες θέσεις. Στην αρχή ήταν ειδικός οργανωτικός για την περιοχή Αμιάντου. Το 1958 εξελέγη γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργατών Λευκωσίας (το σημερινό Εργατικό Κέντρο Λευκωσίας). Το 1959 παρακολούθησε ειδικό πρόγραμμα για εκπαίδευση συνδικαλιστικών στελεχών στο Πανεπιστήμιο Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1962 εξελέγη γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΣΕΚ.

 

Το 1973 εξελέγη γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1999, οπότε αφυπηρέτησε. Εκπροσώπησε τη Συνομοσπονδία σε διάφορα διεθνή συνέδρια και σε συνόδους της Διεθνούς Οργανώσης Εργασίας. Άρθρα και μελέτες του πάνω σε εργατικά θέματα έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες και κυρίως στην «Εργατική Φωνή». Έχει επίσης κάνει διαλέξεις για συνδικαλιστικά θέματα.

 

Υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελευθέρων Εργατικών Συνδικάτων και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

 

Πέθανε τον Μάρτιο του 2009.