Πολιτικός. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1952. Ειναι επίτιμος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τις 8 Φεβρουαρίου 2004 έως τις 18 Μαρτίου 2012. Διετέλεσε ο 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας από τις 6 Οκτωβρίου 2009 έως τις 11 Νοεμβρίου 2011, μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.
Γεννήθηκε το 1952 στο Σαιντ Πωλ (St. Paul) της Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ). Την περίοδο εκείνη ο πατέρας του, ο μετέπειτα πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, κατείχε πανεπιστημιακή έδρα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (University of Minnesota). Μητέρα του είναι η Μαργαρίτα Τσαντ, από το Έλμχερστ (Elmhurst) του Ιλινόι των ΗΠΑ. Είναι επίσης εγγονός του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Γενέτειρα της πολιτικής οικογένειας Παπανδρέου είναι το Καλέντζι της Αχαΐας.
Σπούδασε κοινωνιολογία στο Amherst College στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, την περίοδο 1970-1975, πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην κοινωνιολογία της ανάπτυξης στο London School of Economics, Ηνωμένο Βασίλειο (1975-1977). Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοκχόλμη και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Harvard. Έχει εργαστεί στις Η.Π.Α., στη Σουηδία και στον Καναδά. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και σουηδικά.
Έχει δύο παιδιά, τον Ανδρέα τον οποίο απέκτησε με την πρώτη του γυναίκα, την Κύπρια Εύα Ζησιμίδου και τη Μαργαρίτα-Έλενα που απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγο του Άντα.
Κυπριακό
Ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε σε κάθε περίπτωση υπέρ της λύσης του Κυπριακού διά της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Σε διάφορες κατά καιρούς τοποθετήσεις του θεωρούσε την ένταξη στην ΕΕ σε συνδυασμό με την λύση με βάση το Σχέδιο Ανάν ως μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο.
Όπως ανέφερε σε ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2024 "η φοβικότητα -έλλειψη πολιτικού θάρρους που χαρακτήρισαν την ηγεσία στέρησαν την ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού το 2004, όταν χάθηκε μία ιστορικά ευνοϊκή συγκυρία για μία βιώσιμη λύση». Αν δεν είχε φοβηθεί η τότε πολιτική ηγεσία της Ελλάδας (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή) "η Κύπρος θα είχε απαλλαγεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής" με μοναδική πρόκληση από εδώ και πέρα να είναι "αν μπορεί η πολύ-πολικότητα του κόσμου να μετατραπεί σε ένα σύστημα πολυμερούς συνεργασίας".
Διεθνής Δραστηριότητα
- Επίτιμος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
- Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας
- Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών
- Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Αυτομόρφωσης
- Ιδρυτικό Μέλος του Helsinki Citizens Assembly
- Ιδρυτικό Μέλος της Πρωτοβουλίας για την Συνεργασία στα Βαλκάνια
- Συντονιστής της Επιτροπής για την ανάληψη από την Ελλάδα της Ολυμπιάδας του 2004
Διεθνείς Διακρίσεις
- Βράβευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τη σταθερή αντικαπνιστική του στάση και την υιοθέτηση αυστηρής σχετικής νομοθεσίας , 3-6-11
- Βράβευση με το βραβείο «Κβαντρίγκα 2010» στο Μέγαρο Μουσικής του Βερολίνου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 20ή επέτειο ενοποίησης της Γερμανίας, στην κατηγορία «Δύναμη για Αλήθεια».
- Περού, Λίμα – Παρασημοφόρηση από τον ΥΠΕΞ Περού κ. Allan Wagner Tizon, με τον Μεγαλόσταυρο " Ήλιος του Περού", 31 Οκτωβρίου 2003
- ΗΠΑ, Ουάσιγκτον – Βραβείο: Υπερασπιστής της Δημοκρατίας- του Parliamentarians for Global Action Κοινοβουλευτικοί για Παγκόσμια Δράση , 17 Σεπτεμβρίου, 2003
- Ιταλία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας (2003)
- Ουγγαρία-Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας (2003)
- Βράβευση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου με το ανθρωπιστικό βραβείο “Jackie Robinson” από United States Sports Academy (U.S.S.A.) (26 Ιουλίου 2002)
- Βατικανό-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Πίου ΙΧ από τον Πρέσβη της Αγίας Έδρας Mgr Paul Tabet, Εκπρόσωπο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ (Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2002)
- Πορτογαλία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Infante dom Henrique (2002)
- Βέλγιο-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Στέμματος (2001)
- Ισπανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής (2001)
- Eastwest Institute 2000 Awards – Peace Building Awards . Βραβείο “Σημαίνων ανήρ του έτους 2000”. Στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Α. Παπανδρέου και στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ismail Cem, για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην βελτίωση των διμερών σχέσεων (2 Μαΐου 2000)
- Γερμανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας, πρώτης τάξεως (2000)
- Αναγόρευση σε Μέγα Σταυροφόρο του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου και Απονομή του Μεγαλόσταυρου από τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Διόδωρο Α’ (30 Σεπτ. 1999)
- Σουηδία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Πολικού Αστέρος (1999)
- Αυστρία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής, πρώτης τάξεως (1999)
- Εσθονία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Λευκού Αστέρος (1999)
- Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την “Προαγωγή της Δημοσιογραφίας, τους πολύπλευρους αγώνες του για να γίνει θεσμός του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος η Ελεύθερη Ραδιοφωνία” (1988)
- Ισπανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας (1998)
- Ειδικό Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (Ιούνιος 1997) “για τη δραστηριότητά του υπέρ της Ελληνο-Τουρκικής Προσέγγισης κατά την περίοδο 1995 – 1996, ως Υπουργού Παιδείας”
- Βραβείο από την Οργάνωση "SOS Ρατσισμός" για την προσφορά του στον αγώνα ενάντια στο Ρατσισμού και την Ξενοφοβία (1996)
- Πολωνία-Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Πολωνικής Δημοκρατίας (1996)
- Φινλανδία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Λέοντος (1996)
- Ουκρανία-Ταξιάρχης του Τάγματος του Yaroslav (1996)
Πηγή:
- ΠΑΣΟΚ: Γιώργος Παπανδρέου
- ΕΡΤ: Γιώργος Παπανδρέου μιλά για τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ