Κυπριανού Ανδρέας

Image

Πολιτικός μηχανικός. Ο Ανδρέας Κυπριανού γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 30 Απριλίου 1962. Σπούδασε πολιτική μηχανική, με ειδίκευση στη μηχανική κατασκευών, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός.

 

Στις Δημοτικές εκλογές του 2001 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Λεμεσού με τον ΔΗΣΥ, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε στις Δημοτικές εκλογές του 2006. Την περίοδο 2001-2009 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας (ΣΑΛΑ). Την περίοδο 1999-2009 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού (ΕΒΕΛ). Από το 1987 είναι μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ). Είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, εκπροσωπώντας τη Λεμεσό.

 

Συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2006 στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού με τον ΔΗΣΥ αλλά δεν εκλέχτηκε. Μετά την εκλογή της βουλευτού Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού του ΔΗΣΥ, Ελένης Θεοχάρους, στο αξίωμα του ευρωβουλευτή στις Ευρωεκλογές του 2009, καθήκοντα βουλευτή ανέλαβε στις 15 Ιουλίου 2009 ο Ανδρέας Κυπριανού, ως πρώτος επιλαχών, για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο και στις βουλευτικές εκλογές του 2016 για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

 

Στις δημοτικές εκλογές 2011 διεκδίκησε τη θέση του Δημάρχου Λεμεσού με τη στήριξη του ΔΗΣΥ. Έλαβε ποσοστό 42% έναντι 58% του ανθυποψηφίου της Ανδρέα Χρίστου και δεν εκλέχτηκε.

 

Είναι νυμφευμένος με την Παυλίνα Μελινιώτη και έχει δύο υιούς και μια κόρη.

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).