Κληρίδης Λεύκος

Υπουργός Δικαιοσύνης

Image

Νομικός, που διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης. Γεννήθηκε στον Αγρό στις 15 Αυγούστου 1923 και πέθανε στις 7 Ιουνίου 2013 στη Λευκωσία. Μετά την αποφοίτησή του από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας σπούδασε νομικά στο Λονδίνο. Κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο κατατάχθηκε στην Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη, στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1943. Από το 1947 άρχισε να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα στη Λευκωσία.

 

Παντρεύτηκε την Πόπη Συρίμη με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Τους διδύμους Νίκο Κληρίδη, δικηγόρο και Νεαρχο Κληρίδη, Αρχιτέκτονα και τον Κώστα Κληριδη ο οποίος υπηρέτησε ως δικαστής και αργότερα Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. 

 

Καριέρα 

Διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος του Δικηγορικού Σώματος Κύπρου, καθώς και τακτικό μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Υπουργός Δικαιοσύνης διορίστηκε στις 8 Αυγούστου 1974, στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο τότε προεδρεύων της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 1975 (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ).

 

 Ίδρυσε το Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων και χρημάτισε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Συγγραφικό έργο 

Ο Λεύκος Κληρίδης υπήρξε ιδρυτής του περιοδικού «Κυπριακόν Νομικόν Βήμα».

 

Είναι γιος του λαογράφου Νέαρχου Κληρίδη.

 

Ο Λεύκος Κληρίδης ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία κι έχει δημοσιεύσει συνεργασίες του σε διάφορα περιοδικά. Έχει γράψει επίσης, και εκδώσει, διάφορες νομικές μελέτες καθώς και τα βιβλία Θρῦλοι καί Μορφές (1941), Κλασσικοί Ἔρωτες (1944), Ἱστορική ἀνασκόπησις τοῦ Κυπριακοῦ προβλήματος (1974), To ἐν Κύπρῳ ἰσχῦον ἐκλογικόν σύστημα καί τά ἐκλογικά συστήματα τοῦ ἐξωτερικοῦ και άλλα.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image