Σαλάκχα Salakha οικογένεια

Image

Μεσαιωνική οικογένεια της Κύπρου, της οποίας μέλη αναφέρονται βασικά κατά το β' μισό της περιόδου της Φραγκοκρατίας, οπότε κατείχαν και υψηλά αξιώματα. Κυριότερα μέλη της οικογένειας ήταν:

 

1. Ιάκωβος Σαλάκχα: Υποστηρικτής κι οπαδός του Ιακώβου Β', όταν αυτός μαχόταν κατά της ετεροθαλούς αδελφής του Καρλόττας για κατάκτηση του θρόνου της Κύπρου. Τον Δεκέμβριο του 1460 εστάλη από τον Ιάκωβο Β' στην Πάφο, όπου έπεισε τον εκεί φρούραρχο να του παραδώσει το κάστρο της πόλης. Αργότερα όμως (το 1470) εστράφη εναντίον του, όμως οι συνωμότες απεκαλύφθησαν, συνελήφθησαν κι εκτελέστηκαν, περιλαμβανομένου του Ιακώβου Σαλάκχα.

 

2. Ιωάννης Σαλάκχα:  Έζησε επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Ιωάννη Β' (1432-1458). Αναφέρεται μόνο σε μια περίπτωση, από τον Λεόντιο Μαχαιρά, ότι τιμήθηκε με τίτλους κι αξιώματα από τον βασιλιά Ιωάννη Β' το 1432.

 

3. Μπαλιάν Σαλάκχα: Στην υπηρεσία του βασιλιά της Κύπρου Ιακώβου Β' (1460-1473). Το 1462 ο Ιάκωβος Β' του χάρισε δυο χωριά, την Κουκά και τον Μονιάτη, όπως σημειώνει ο Γεώργιος Βουστρώνιος. Όμως λίγο αργότερα, άγνωστο γιατί, του τα πήρε πίσω και τα έδωσε σε άλλον.

 

4. Μπατίν Σαλάκχα:  Έδρασε επί ημερών της βασίλισσας Αικατερίνης Κορνάρο (1474-1489), ως αξιωματούχος στην υπηρεσία της.

 

5. Νικόλαος Σαλάκχα: Αξιωματούχος (καγκελάριος) της βασίλισσας της Κύπρου Καρλόττας (1458-1460). Τον αναφέρει ο Γεώργιος Βουστρώνιος σε μια περίπτωση, οπότε εστάλη από τη βασίλισσα στις 17.12.1458, μαζί με άλλους, για να συλλάβει τον Αποστόλε (=τον μετέπειτα βασιλιά Ιάκωβο Β΄) που συνωμοτούσε εναντίον της. Δεν το κατόρθωσε όμως.

 

6. Παύλος Σαλάκχα: Γιος του Πέτρου Σαλάκχα. Το 1413 συνόδευσε στην Ευρώπη τον πρίγκιπα της Γαλιλαίας Ερρίκο ντε Λουζινιάν, αδελφό του βασιλιά της Κύπρου Ιανού.

 

7. Πέτρος Σαλάκχα: Πατέρας του Παύλου Σαλάκχα, που επίσης συνόδευσε τον Ερρίκο ντε Λουζινιάν στην Ευρώπη το 1413.