Χριστοδούλου Θεοφάνη Γιαννάκης- John Christodoulou

Image

Κύπρο- βρετανός επιχειρηματίας με έδρα στο Μονακό, ιδιοκτήτης του Yianis Group, ιδιωτικής εταιρείας με χαρτοφυλάκιο κατοικιών, ξενοδοχείων και χώρων αναψυχής σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη.

 

Γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1965 στο Καϊμακλί στη Λευκωσία. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 η οικογένειά του μετανάστευσε στο Λονδίνο όπου συνέχισε το σχολείο. Στα 16 του εγκατέλειψε το σχολείο και εκπαιδεύτηκε στη χρυσοχοΐα με ειδίκευση στα διαμάντια. Το 1994 απέκτησε την πρώτη του περιουσία, ένα  μικρό διαμέρισμα- στούντιο στο Λονδίνο. Σήμερα κατέχει τεράστια ιδιοκτησία στην περιοχή του Λονδίνου Docklands.

 

Ο Χριστοδούλου κατέχει το 100% του Yianis Group, με ιδιοκτησία τα ξενοδοχεία του Λονδίνου Marriott West India Quay και το Canary Riverside Plaza (πρώην Four Seasons Canary Wharf). Είναι επίσης ιδιοκτήτης του  Wool House στο Whitechapel. Η αξία των ιδιοκτησιών της εταιράις Χριστοδούλου αυξήθηκε κατά 25% τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο του 2019 σε 1,5 δισ. λίρες, λόγω της μεγάλης αύξησης στα ενοίκια στο Λονδίνο ("From Refugee to Rich List 2021". Sunday Times. 21 May 2021) Από τον Μάιο του 2021, η καθαρή του περιουσία είναι 2 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με κατάλογο της Sunday Times 2021. 

 

Ο Χριστοδούλου ζει στο Μονακό με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του.  Διαθέτει σκάφος αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, το Zeus, το οποίο αγόρασε από τον Βρετανό πολυεκατομμυριούχο Aidan Barclay.

 

Yiannis Foundation

Έχει αναπτύξει έντονο φιλανθρωπικό έργο. Επηρεασμένος από την παιδική του ηλικία, ίδρυσε το Yianniς Foundation (ίδρυμα Γιάννης Χριστοδούλου YCF), το οποίο στοχεύει να υποστηρίζει τα ευάλωτες ομάδες παιδιών και οικογενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό. Οργάνωσε  εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων, όπως το Star Ball 2017 στο Hilton Manchester Deansgate, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια λίρες.

 

Το ίδρυμα αυτό άρχισε να δραστηριοποιείται και στην Κύπρο. Τον Δεκέμβριο του 2018, το ίδρυμα Χριστοδούλου διεξήγαγε διαγωνισμό χριστουγεννιάτικων καρτών, με τα χρηματικά έπαθλα να πηγαίνουν σε διάφορα δημοτικά σχολεία της Κύπρου. Προβαίνει επίσης σε δωρεές σε σχολεία της Κύπρου και συνεργάζεται στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για μικρά παιδιά. 

 

Πανδημία 

Στη Βρετανία, χρηματοδότησε τη διανομή τροφίμων  355.000 μελών της κυπριακής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους άπορους, τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Ο ομώνυμος οργανισμός φιλανθρωπίας χρηματοδότησε επίσης 6.000 ατομικά πακέτα φροντίδας για το προσωπικό του NHS στο The Royal London Hospital, Whitechapel, Λονδίνο.

 

Ο Χριστοδούλου κέρδισε το βραβείο Κύπριος Επιχειρηματίας της Χρονιάς με έδρα το εξωτερικό, από το IN Business Magazine. 

 

» Βίντεο Βράβευσης Τζον Χριστοδούλου 

 

Το 2018 σύμφωνα με τις Sunday Times αναδείχθηκε ο πλουσιότερος πρόσφυγας του Ηνωμένου Βασιλείου, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 1,5 δις στερλίνες. Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας  σημειώνεται πως Πρώτος στη λίστα των «πλουσιότερων προσφύγων» είναι  ο Ελληνοκύπριος Τζον Χριστοδούλου που υποχρεώθηκε να φύγει από την  Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Είναι πρόεδρος του συνδέσμου φιλίας Κύπρου- Μονακό, Jubilee Sailing Trust.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image
Image