Λυσσαρίδη Βαρβάρα

Image
Δημοσιογράφος. Σύζυγος του πολιτικού Βάσου Λυσσαρίδη. Η Βαρβάρα Cornwall Λυσσαρίδου γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1932 στο Detroit, Michigan των Η.Π.Α. Σπούδασε ιστορία και δημοσιογραφία στο Wayne State University, Detroit. Διετέλεσε ανταποκρίτρια Αμερικάνικων εντύπων. Καθ’ οδόν προς την Ινδία, βρέθηκε στη Κύπρο για να καλύψει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.O.Κ.Α. (1955-1959). Υπό την ιδιότητα της ως δημοσιογράφος γνώρισε τον Βάσο Λυσσαρίδη το 1956.  Αποφάσισε να παραμείνει στην Κύπρο και ξεκίνησε να εργάζεται ως συντάκτης της Αγγλόφωνης Κυπριακής εφημερίδας Times of Cyprus και ανταποκρίτρια του Time magazine στην Κύπρο. 
 
Το 1963 παντρεύτηκε το Βάσο Λυσσαρίδη. Το μυστήριο του γάμου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος
 
Ηταν στο πλευρό του συζύγου σε κάθε περίπτωση: Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα το 1974, συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες, τέλεσε υπό κράτηση για πέντε μέρες και εξορίστηκε. Συνέχισε τη δράση της στο εξωτερικό.
 
Πέθανε στις 3 Μαρτίου 2019 ύστερα από σοβαρά προβλήματα υγείας.  
Με ανακοίνωσή του, σύσσωμο το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ χαρακτήρισε τη Βαρβάρα Λυσσαρίδη «Μία εξέχουσα και ευγενική φυσιογνωμία, θερμή υποστηρίκτρια των λαών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους».  
 
Βιβλία:
Ταξίδεψε σε πολλές χώρες, ιδιαιτέρως στη Μέση Ανατολή, και έγραψε δύο βιβλία. The Bush Rebels που αφορούσε τους αντάρτες που πολεμούσαν στις Αφρικανικές Πορτογαλικές αποικίες Μοζαμβίκη και Γουινέα-Μπισσάου. Η Βαρβάρα έζησε για τρεις μήνες με τους αντάρτες στην Αφρικανική ήπειρο και το βιβλίο βασίστηκε στις εμπειρίες της.

 

Το δεύτερο της βιβλίο, My Old Acquaintance (το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε υπό μορφή ιστοριών στην εφημερίδα Cyprus Weekly) αφορά την ιστορία και αρχαιολογία της Κύπρου και είναι βασισμένο σε εκτενή έρευνα και μαρτυρίες ταξιδιωτών, ακαδημαϊκών και αρχαιολόγων του παρελθόντος.

 

 

Πηγή: 

www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image