Ντουράντι Φρειδερίκος

Image

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος από τη μικρή πόλη Σάντ' Άντζελο. Το 1570-71, με τον βαθμό του λοχαγού και ενταγμένος στο στρατό των Βενετών, πολέμησε στην Κύπρο κατά των Οθωμανών εισβολέων.

 

Ο Φρειδερίκος Ντουράντι υπήρξε ένας των γενναίων υπερασπιστών της Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια της σκληρότατης πολιορκίας της και της 11μηνης επικής αντίστασής της. Υπηρέτησε στον πύργο της Οπλαποθήκης (στο νοτιοανατολικό άκρο των οχυρώσεων της Αμμοχώστου), ο οποίος δέχθηκε ιδιαίτερα σκληρές επιθέσεις και συνεχείς κανονιοβολισμούς εκ μέρους των Τούρκων, και άντεξε ένα πολύ μεγάλο βάρος των εφόδων τους.

 

Υπηρέτησε επίσης ως ένας των επικεφαλής αξιωματικών στον προμαχώνα (ημιπύργιο) της Αγίας Νάπας Αμμοχώστου), όπου επίσης εκδηλώθηκαν οι περισσότερο λυσσώδεις επιθέσεις των Τούρκων.

 

Ωστόσο ο Φρειδερίκος Ντουράντι υπήρξε μεταξύ των λίγων που άντεξαν και επέζησαν. Μετά την πτώση της Αμμοχώστου (αρχές Αυγούστου του 1571) συνελήφθη αιχμάλωτος. Μαζί με άλλους, μετεφέρθη σιδηροδέσμιος αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, και στις 20 Νοεμβρίου του 1571 ρίχτηκε στην φρικτή φυλακή του Ευξείνου Πόντου. Άγνωστο είναι εάν μέσα εκεί κατόρθωσε να επιζήσει και να απελευθερωθεί ή όχι.

Φώτο Γκάλερι

Image