Κατσουρίδης Γιάννης

Ο Κατσούρας της Επαγρύπνησης του ΑΚΕΛ

Image

Στέλεχος του ΑΚΕΛ. Ο Γιάννης Κατσουρίδης γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1913 στη Λευκωσία από φτωχή εργατική οικογένεια. Από τους λίγους σπουδασμένους της εποχής του, αποφοίτησε αρχικά από το γυμνάσιο και μετά από το διδασκαλικό κολέγιο Κύπρου. Παρόλο που αποφοίτησε με άριστα από το διδασκαλείο δεν κατόρθωσε να διοριστεί στο εκπαιδευτικό σύστημα λόγω της δημοκρατικής και αντιαποικιακής του δράσης. Εργάστηκε, έτσι, αρχικά ως εργάτης και μετά ως υπάλληλος του Δήμου Λευκωσίας. Στο Δημαρχείο Λευκωσίας εργάστηκε για αρκετά χρόνια φτάνοντας σε ψηλές διευθυντικές θέσεις, προτού αποχωρήσει για να εργαστεί στο λαϊκό κίνημα μέχρι και την αφυπηρέτηση του το 1988.

 

ΚΚΚ

Το 1928 έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας και τον επόμενο χρόνο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Στη διάρκεια της κομματικής του ζωής πέρασε όλες τις βαθμίδες της κομματικής ιεραρχίας.

Το 1949 εκλέγηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Για ένα διάστημα διετέλεσε Γραμματέας της Επαρχιακής Οργάνωσης του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας και για δέκα χρόνια Οργανωτικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Διετέλεσε επίσης υπεύθυνος του Οικονομικού Γραφείου του Κόμματος. Από το 1945 ήταν υπεύθυνος του Γραφείου Επαγρύπνησης. Μεταξύ των συντρόφων του το χαιδευτικό του όνομα ήταν "Κατσούρας".

Στις 13  Δεκεμβρίου 1955 οι Βρετανοί συνέλαβαν τα ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ. Ο Γιάννης Κατσουρίδης ήταν από τα στελέχη που κατόρθωσαν να διαφύγουν τη σύλληψη.  Καταζητούμενος και μέσα σε αντίξοες συνθήκες ανέλαβε μαζί με άλλα στελέχη μεγάλο από το βάρος της αναδιοργάνωσης του ΑΚΕΛ σε συνθήκες παρανομίας.  Εργάστηκε για το στήσιμο του παράνομου μηχανισμού και για την οργάνωση της απόδρασης ηγετικών στελεχών από τα κρατητήρια και τις φυλακές ανάμεσα στους οποίους και του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου.

Ο Γιάννης Κατσουρίδης ήταν ένα από τα στελέχη του πυρήνα που καθοδήγησαν το ΑΚΕΛ στα χρόνια της παρανομίας 1955-1959 και στη δύσκολη σχέση της Αριστεράς με την ΕΟΚΑ.

Ως εκ του πόστου του ως υπεύθυνου του Γραφείου Επαγρύπνησης κατόρθωνε να συγκεντρώνει πολύ σημαντικές πληροφορίες που αφορούσαν ακόμα και στην ασφάλεια του κράτους. Οι πληροφορίες αυτές τέθηκαν πλείστες φορές υπόψη της κυβέρνησης Μακαρίου και βοήθησαν στην έγκαιρη κινητοποίηση του κράτους και του λαού προς αποτροπή κακόβουλων και εγκληματικών ενεργειών, ιδιαίτερα στην προ-πραξικοπηματική περίοδο. Μια τέτοια περίπτωση ήταν το επαπειλούμενο πραξικόπημα τον Φεβράρη του 1972, όπου οι πληροφορίες που δόθηκαν, οδήγησαν στη ματαίωση του.

 

Βλέπε Αφιέρωμα

Αριστερά και Κύπρος

 

Υπήρξε εκ των ιδρυτών του σωματείου Ολυμπιακού Λευκωσίας και μέλος της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας του σωματείου. 

Με τη σύζυγο του, Ευγενία Κατσουρίδου, επιφανές στέλεχος της γυναικείας οργάνωσης του ΑΚΕΛ, της ΠΟΓΟ, απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νίκο Κατσουρίδη και την Πόπη, και τέσσερα εγγόνια.

Ο Γιάννης Κατσουρίδης απεβίωσε στις 8 Ιουνίου 1997.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλόπαιδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image