Μαυρομουστάκης Γεώργιος

Image

Παγκοσμίου φήμης Κύπριος εντομολόγος - βιολόγος. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1898 και πέθανε το 1968. Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Λεμεσού κι αργότερα παρακολούθησε μαθήματα εντομολογίας δι' αλληλογραφίας στο Imperial Institute of Entomology της Αγγλίας.

 

To 1921 προσελήφθη ως εντομολόγος στο τότε Γεωργικό Τμήμα της Κύπρου,

όπου κι εργάστηκε μέχρι το 1924, οπότε και παραιτήθηκε για ν' αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στις προσωπικές του εντομολογικές μελέτες. Από το 1930 επιδόθηκε ιδιαίτερα στην σε βάθος μελέτη μιας μόνο τάξης εντόμων, εκείνης των Υμενοπτέρων, που περιλαμβάνει σ' ολόκληρο τον κόσμο πέραν των 100.000 γνωστά είδη. Την τότε εποχή οι ειδικοί για την τάξη των Υμενοπτέρων ήσαν ελάχιστοι σ' ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων κι ο Μαυρομουστάκης.

 

Σχημάτισε τη μεγαλύτερη συλλογή από Υμενόπτερα της Κύπρου, η οποία δωρήθηκε από τους κληρονόμους του στο υπουργείο Γεωργίας και Φυοικών Πόρων, όπου κι ευρίσκεται (βλέπε λήμμα έντομα). Αξίζει ν' αναφερθεί ότι ο Μαυρομουστάκης είχε αρνηθεί να πωλήσει τη συλλογή του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, αν και του είχε προσφερθεί ένα πάρα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσόν. Το Μουσείο αυτό του Λονδίνου συνεργαζόταν στενά με τον Μαυρομουστάκη, στον οποίο κι έστελλε και τμήματα των συλλογών του, όπως διάφορα δείγματα (type speciments), για να τα αναγνωρίσει και να τα περιγράψει ο Κύπριος ειδικός, οι δε εργασίες του αυτές εκδίδονταν από το Μουσείο. Ακόμη, ο Μαυρομουστάκης συνεργάστηκε και με όλα σχεδόν τα άλλα παρόμοια Μουσεία του κόσμου, τα οποία και προμήθευσε με σημαντικό εντομολογικό υλικό.

 

Δημοσίευσε περισσότερες από 60 επιστημονικές μελέτες σε διάφορες ειδικές εκδόσεις εντομολογίας. Το 1989 εξεδόθη σε βιβλίο από το υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων το υλικό της σημαντικής συλλογής του Μαυρομουστάκη, με τίτλο: Hymenoptera, the systematic  list  of  Mavromoustakis  collection.

 

Δεκάδες είδη ενδημικών εντόμων ανακαλύφθηκαν κι αναγνωρίστηκαν από τον Μαυρομουστάκη, αρκετά δε φέρουν και το όνομά του. Αξίζει ν' αναφερθεί ότι από ένα μόνο έντομο, το γνωστό στην Κύπρο με την ονομασία σφαλάντζ'ιν*, ο Μαυρομουστάκης ανακάλυψε 11 νέα είδη και υποείδη μοναδικά στον κόσμο, που απαντώνται μόνο στην Κύπρο.

 

Ο Γεώργιος Μαυρομουστάκης τιμήθηκε με τους τίτλους του αντεπιστέλλοντος μέλους πολλών Μουσείων Φυσικής Ιστορίας (Μονάχου, Βιέννης, Βενετίας κ.ά.).