Μαυρογιάννης Ανδρέας

Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Διπλωμάτης. Υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2023.

Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης γεννήθηκε στον Αγρό στις 20 Ιουλίου 1956. Είναι γιός του Διομήδη και της Ευγενίας Μαυρογιάννη.  Ήταν παντρεμένος με την   αείμνηστη Καλλιόπη Ευθυβούλου με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Διομήδη και την Αθηνά.

Σπούδασε νομική  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο διεθνές δίκαιο και στις πολιτικές επιστήμες από τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Πανθεόν -Ασσας της Σορβόνης. Ακολούθως απέκτησε διδακτορικό τίτλο στην πολιτική κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Παρί -Ναντέρ. Το 1984 του απονεμήθηκε το δίπλωμα της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

 

Καριέρα

Την  περίοδο 1 Μαρτίου 2013 – 31 Αυγούστου 2013 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο  διπλωμάτης Ανδρέας Διομήδη Μαυρογιάννης διορίστηκε την  1η Σεπτεμβρίου 2013 ως  Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το κυπριακό.  Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε την Ανοιξη του 2022 για να διεκδικήσει τις Προεδρικές Εκλογές του 2023.

Από την Ιούλιο του 2019 διετέλεσε  επίσης παράλληλα, για δεύτερη φορά Πρέσβυς, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη έως και το Φεβρουάριο του 2021. 

Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Είχε την γενική ευθύνη και πολιτική εποπτεία  για την  προετοιμασία και την διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.  Προέδρευσε του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και άλλων σχηματισμών του Συμβούλιου και είχε επίσης την ευθύνη της διαθεσμικής εκπροσώπησης και των διαθεσμικών σχέσεων, καθώς και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.

 

Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1987. Υπηρέτησε σε  διάφορες θέσεις, υπηρεσίες και Αποστολές. Διετέλεσε  Διευθυντής του Γραφείου τριών διαδοχικών Υπουργών Εξωτερικών (1995-97, 2002-2003).

 

Από το 2002 μέχρι το 2008 διετέλεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το κυπριακό επί προεδριών Γλαύκου Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου. Το 2013 διορίστηκε ξανά διαπραγματευτής στο Κυπριακό επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη. Αφυπηρέτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούλιο του 2021. Επαναδιορίστηκε ως διαπραγματευτής στο Κυπριακό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 

 

» ΒΊΝΤΕΟ ΡΙΚ: Συνέντευξη Ανδρέα Μαυρογιάννη για το Κυπριακό

 

 

Πρεσβείες 

Διετέλεσε Πρέσβυς της Κύπρου στην Ιρλανδία από το 1997 ως το 1999 και  στην Γαλλία από το 1999 ως το 2002 (με παράλληλες διαπιστεύσεις στην Ανδόρα, την Τυνησία και το Μαρόκο), Πρέσβης-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου  στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη  από το 2003 ως το 2008 (με παράλληλες διαπιστεύσεις στη Βραζιλία, την Αγία Λουκία, τη Γρενάδα και την Αντίγκουα & Μπαρμπούντα), και Πρέσβυς–Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή  Ένωση στις Βρυξέλλες από το 2008 ως το 2011.

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, εξελέγη και υπηρέτησε ως ένας από τους Αντιπροέδρους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από το 2007 ως το 2008. Ενήργησε ως διαμεσολαβητής (facilitator) και Σύμβουλος του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης για την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας (2007). Από το 2003 ως το 2008 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις σχέσεις με την φιλοξενούσα χώρα. Προήδρευσε επίσης σειράς άλλων Επιτροπών και Διασκέψεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

Αντιπρόεδρος και Γενικός Εισηγητής της 3ης Διάσκεψης των Η.Ε. για την Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (Αδίς Αμπέμπα 2015).

 

Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης ήταν υποψήφιος της Κύπρου για την Προεδρία της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, (2016-2017) και απέτυχε να εκλεγεί με πολύ μικρή διαφορά ψήφων (90-94).

 

Κατά την περίοδο 2019 -2020 προήδρευσε της 5ης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (διοικητικά θέματα και θέματα προϋπολογισμού).

 

 

Επίσης κατά την περίοδο 2019 -2020 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής επιλογής του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

 

ΟΗΕ

Ο Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης στις 12 Νοεμβρίου 2021 πέτυχε να εκλεγεί στην Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου (ΕΔΔ) με 139 ψήφους στη γεωγραφική ομάδα Ασίας-Ειρηνικού, μετά από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική εκλογική διαδικασία. Οι θέσεις κατά γεωγραφική ομάδα έχουν ως εξής: Αφρικανική Ομάδα 9 θέσεις, Ασία-Ειρηνικός 8 θέσεις, Ανατολική Ευρώπη 3 θέσεις, Λατινική Αμερική και Καραϊβική 6 θέσεις, Δυτική Ευρώπη και Λοιπές Χώρες 8 θέσεις. Η Επιτροπή συνεδριάζει στη Γενεύη και επιλαμβάνεται σοβαρών νομικών θεμάτων που καθορίζουν τη δράση του ΟΗΕ.

 

Ακαδημία

Είναι συνεργάτης Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Frederick. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο.

 

Το βιβλίο του «Το Γαλάζιο Φουστάνι» (νουβέλα), εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη, το 2015.

 

Έχει παρασημοφορηθεί ως Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας και ως Μέγας Ταξιάρχης του Τάγματος Διπλωματικής Αξίας της Ρουμανίας. Του έχει επίσης απονεμηθεί το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης».

 

Υποψήφιος

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξήγγειλε υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας στις 14 Ιουνίου 2022.

 

Βλέπε: Ομιλία Μαυρογιάννη στην Πλατεία Ελευθερίας

 

Στήριξη στο πρόσωπο του κ. Μαυρογιάννη έδωσε το ΑΚΕΛ και άλλες ανεξάρτητες προσωπικότητες από πολιτικούς χώρους όπως του  ΔΗΣΥ του ΔΗΚΟ της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.

 

 Πηγή:

Polignosi

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image