Νεοκλέους Κυριάκος

Image

Εκπαιδευτικός, ιδρυτής ιδιωτικών σχολών. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το Δεκέμβριο του 1922. Πέθανε στις 14 Απριλίου 2020.

 

Ο Κυριάκος Νεοκλέους τέλειωσε την Ελληνική Σχολή Λεμεσού το 1940 και το 1944 πήρε πτυχίο από το Εμπορικό Κολλέγιο Λονδίνου. Μετεκπαιδεύθηκε στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν και στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Λιντς, είναι δε κάτοχος των τίτλων I.C.C., F.B.S.C., F.C.T.S.

 

Το 1944 ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο στην Κύπρο επιμορφωτικό ινστιτούτο, το 1950 ίδρυσε το Ανώτερο Εμπορικό Λύκειο και το 1953 το Γυμνάσιο Νεοκλέους. Οι σχολές αυτές αναγνωρίστηκαν από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας ως ισότιμες με τα δημόσια γυμνάσια της Ελλάδας. Το 1953 ο Κ. Νεοκλέους ίδρυσε τις Βραδυνές Σχολές Νεοκλέους οι οποίες, ύστερα από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, έκλεισαν λόγω των συνεχών απαγορεύσεων της κυκλοφορίας που επέβαλλαν οι αγγλικές κατοχικές αρχές στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Υπήρξε  μέλος της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο "Ελμος".

 

Τα εκπαιδευτήρια Νεοκλέους λειτουργούσαν σε ιδιωτική βάση μέχρι το 1961, όταν το Γυμνάσιο Νεοκλέους κρατικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Εμπορικό Λύκειο Λευκωσίας (και αργότερα σε Γ' Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και Παγκύπριο Οικονομικό Λύκειο Λευκωσίας). Ο Κ. Νεοκλέους διηύθυνε τη σχολή από το 1961 μέχρι το 1983, οπότε διορίστηκε πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τον Απρίλιο του 1988.

 

Το 1959 επελέγη από το Ενιαίον Δημοκρατικόν Μέτωπον Αναδημιουργίας (ΕΔΜΑ) ως μορφωτικός σύμβουλος για την επαρχία Λευκωσίας. Πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως μέλος διοικητικών συμβουλίων καλλιτεχνικών οργανισμών, μορφωτικών και εθνικών συλλόγων κ.α.

 

Εξέδωσε διάφορα έργα εκπαιδευτικού κυρίως περιεχομένου: Γραμματική της Αγγλικής Γλώσσας (1951), Στοιχειώδης Λογιστική (1953), Ἀποφθέγματα Ἀρχαίων Ἑλλήνων Σοφῶν με σχόλια (1954), μεθόδους ελληνικής και αγγλικής δακτυλογραφίας, The Headmaster in Cyprus κ.α. Εξέδιδε επίσης στην περίοδο 1945-46 το μηνιαίο περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση.

 

 

Πηγές: 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Εφυγε ο Κυριάκος Νεοκλέους

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image