Χρυσοστόμου Άριστος

Image

Συνδικαλιστής. Ο Άριστος Χρυσοστόμου γεννήθηκε στο Κολόσσι στις 14 Οκτωβρίου 1928. Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αγροτικό και εργατικό συνδικαλισμό. Εργάστηκε στο αγρόκτημα Φασουρίου, από εργάτης μέχρι γραμματέας της εταιρείας. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με ασφαλιστικές επιχειρήσεις και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

 

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1985 στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού με το ΔΗΚΟ για την Ε΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1991 για την ΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο και στις βουλευτικές εκλογές του 2001 για την Η΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργός και Φυσικών πόρων. Διετέλεσε επίσης μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση.

Διετέλεσε δεύτερος αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ.

 

 

Στη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 φυλακίστηκε για τη δράση του. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού (ΣΑΠΕΛ) και την  περίοδο των δικοινοτικών διαταραχών 1963-1964 ηγήθηκε στη Λεμεσό των εθελοντικών δυνάμεων.

 

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου είχε διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόεδρος της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Παυθέντων από τους Βρετανούς Δημοσίων Υπαλλήλων στην περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ.

 

Διετέλεσε πρόεδρος του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου και της Ποδοσφαιρικής Αθλητικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΠΑΑΟΚ).

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).