Ζαμπέλας Μιχαλάκης

Image

Δήμαρχος Λευκωσίας από την 1η Ιανουαρίου του 2002 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006.

 

Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας, γεννήθηκε στο Παλαιχώρι στις 19 Μαρτίου 1937 και είχε οκτώ αδέρφια. Τελείωσε το σχολείο στη Λευκωσία, στην συνέχεια πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει. το 1956 απέκτησε τον τίτλο του Chartered Accountant.

 

Το 1970, μαζί με τους συνεργάτες του, ίδρυσε στην Κύπρο και στην Αθήνα τον λογιστικό και συμβουλευτικό οργανισμό Coopers & Lybrand, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη του λογιστικού επαγγέλματος τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Υπηρέτησε ως εκλελεγμένο μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Coopers & Lybrand Europe (1991-1999). Σε συνέχεια της συγχώνευσης του 1998, ο οργανισμός μετονομάστηκε σε PricewaterhouseCoopers. Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας υπηρέτησε τον οργανισμό ως Πρόεδρος και Διευθύνων Συνέταιρος από την ίδρυσή του το 1970 μέχρι το 2001 και ως Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος από το 2002 μέχρι το 2005.

 

Διετέλεσε Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Εσθονίας στην Κύπρο από το 1997. Συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη των εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος της Εσθονίας τού έχει απονείμει τον τίτλο του Order of the National Coat of Arms.

 

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας κέρδισε τις δημοτικές εκλογές και ανέλαβε το αξίωμα του Δημάρχου της Λευκωσίας την 1η Ιανουαρίου του 2002. Υπηρέτησε ως Δήμαρχος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006. Ήταν, επίσης, ενεργά αναμειγμένος στη ζωή της κοινότητας και τις δημόσιες υποθέσεις, υπηρετώντας σε μια σειρά από κοινωνικά ιδρύματα και επιχειρηματικούς οργανισμούς.

 

Το 2012, μαζί με τη σύζυγό του, ίδρυσαν στο Καϊμακλί το «Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα», το οποίο στεγάζει τη μόνιμη συλλογή της οικογένειας Ζαμπέλα, η οποία αποτελείται από μεγάλο αριθμό έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική και πολυμέσα) Κυπρίων καλλιτεχνών του 20ου και 21ου αιώνα και Ελλήνων καλλιτεχνών από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα.

 

Στο Μουσείο φιλοξενούνται επίσης προσωρινές εκθέσεις καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ οι εκθέσεις πλαισιώνονται με εκπαιδευτικά προγράμματα κι άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

 

Πέθανε στις 15 Μαϊου 2019.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image