Κενεβέζος Κυριάκος

Image

Πολιτικός. Ο Κυριάκος Κενεβέζος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1972. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Β’ και κατά τα έτη 1989 – 1991 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και απολύθηκε με τον βαθμό του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού στην Εθνική Φρουρά.

 

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα. Διετέλεσε Πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης Αναγέννησης Αθηνών. Πρόεδρος της ΕΦΕΚ Αθηνών και Πρόεδρος της ΠΟΦΝΕ. Παντρεύτηκε την Χρυσαίμιλη Ψηλογένη Κενεβέζου από τη Λεμεσό.

 

Πολιτική

Υπήρξε μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος από το οποίο παραιτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2014. Αργότερα ακολούθησε το Μάριο Κάρογαν στη ΔΗΠΑ. Ο πατέρας του Ανδρέας Κενεβέζος υπήρξε μέλος της Ένωσης Κέντρου και στενός φίλος του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι νονός του Κυριάκου Κενεβέζου.  


Ως αποτέλεσμα της συμπόρευσης του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διορίστηκε την 1η Μαρτίου  2013, και ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, τα οποία διατήρησε έως τον Μάρτιο του 2014. Ο Κυριάκος Κενεβέζος υπέβαλε  την  παραίτηση του στον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 28 Φεβρουαρίου 2014 μετά τη διάλυση της Κυβέρνησης Συνεργασίας ΔΗΣΥ -ΔΗΚΟ μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς που είχαν υποδειχθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα. Προηγήθηκε η αποτυχία του Μάριου Κάρογιαν να επανεκλεγεί στην προεδρία του ΔΗΚΟ θέση στην οποία εξελέγη ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σταμάτησε να στηρίζει την Κυβέρνηση. 

 

Από την 1η Ιουλίου 2014 ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, με παράλληλες εκτός έδρας διαπιστεύσεις σε Αλβανία (Τίρανα) και Γεωργία (Τιφλίδα).

Από το 1997 ως το 2013 άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου. Για κάποιο χρονικό διάστημα εργάστηκε στο Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και χρημάτισε εκ των δικηγόρων της Λαϊκής Τράπεζας. Το  2008 ίδρυσε δικό του δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό.
Επί σειρά ετών (2007 – 2014) διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και Επίτροπος Δικαιοσύνης και Νομικών Υποθέσεων (2009 – 2014).

Άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε επιστημονικούς τόμους της ημεδαπής και της αλλοδαπής καθώς και σε εγχώρια επιστημονικά περιοδικά, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image