Ιερεμίας Α'

Image

Ο Ιερεμίας Α΄ υπήρξε Οικουμενικός Πατριάρχης από το 1522 ως το 1546, με μία διακοπή την περίοδο 1524-1525. Επισκέφτηκε την Κύπρο καθ’ οδόν για τα Ιεροσόλυμα όπου επιθυμούσε να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς ιστορικούς (κυρίως τον Αθηνών Μελέτιο, τον Γεωγράφο) κατά την παραμονή του στην Κύπρο μέλη της συνοδείας του διαφώνησαν με τον Ιερεμία και επέστρεψαν στην Πόλη όπου συνωμότησαν και τον εξοβέλισαν από τον πατριαρχικό θρόνο εκλέγοντας αντικανονικά τον Ιωαννίκιο, τον από Σωζοπόλεως. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ως κύρια αφορμή για την αποπομπή του Ιερεμία χρησιμοποιήθηκε ήταν η πολύμηνη απουσία από την επαρχία του. Πάντως ο Ιερεμίας αποκαταστάθηκε στον θρόνο του το 1525, όπου παρέμεινε μέχρι το 1546.

 

Καταγόταν από τη Ζίτσα της Ηπείρου και εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας προ του 1513. Είχε περιορισμένη μόρφωση  αλλά ήταν πολύ δημοφιλής και είχε μεγάλες διοικητικές ικανότητες. Εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Οικουμενικός Πατριάρχης με την στήριξη του άρχοντα Κωνσταντίνου Κουνούπη στις 31 Δεκεμβρίου του 1522, καταβάλλοντας ως δώρο στον Σουλτάνο 500 νομίσματα φραγκικής κοπής και 3.500 φλουριά ως ετήσια οφειλή. 

 

Ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην Κύπρο, Αίγυπτο, Παλαιστίνη και το όρος Σινά, ανέβηκε αντικανονικά στον Θρόνο ο Σωζοπόλεως Ιωαννίκιος. Με τη βοήθεια των Πατριαρχών Αντιοχείας και Αλεξανδρείας, ο Ιερεμίας κατόρθωσε να ανατρέψει την πραξικοπηματική εκλογή και ο Ιωαννίκιος καθαιρέθηκε από δύο Συνόδους, μία στα Ιεροσόλυμα και μία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιερεμίας αποκαταστάθηκε επισήμως στις 24 Σεπτεμβρίου 1525 με βεράτιο του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τον κλήρο και τον λαό της Κωνσταντινούπολης.

 

Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του κατάφερε να σώσει πολλές εκκλησίες, οι οποίες απειλούνταν να κατεδαφιστούν από τους Τούρκους, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι η Πόλη παραδόθηκε και δεν αλώθηκε. Επίσης, το 1537 πέτυχε την έκδοση διατάγματος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, με το οποίο σταματούσε η μετατροπή εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης σε τζαμιά, απόφαση που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από τους διαδόχους του.

 

Παραιτήθηκε από τον Θρόνο όταν αρρώστηκε, εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός με το όνομα Ιωάννης και πέθανε στην Βράτσα της επαρχίας Τυρνόβου στη Βλαχία, στις 13 Ιανουαρίου 1546.

 

Πηγή

Βικιπαίδεια- Ιερεμίας Α'