Φαρούκ - Βασιλιάς Αιγύπτου

Ο Φαρούκ και η Κύπρος

Image

Ο τελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου, ο οποίος ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με την Κύπρο. Ο Φαρούκ Α΄ γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1920 και πέθανε σε ηλικία 45 ετών στις 18 Μαρτίου 1965. Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Φουάτ Α΄ της Αιγύπτου, το 1936. Ιστορική για το λάιφ στάιλ της εποχής έμεινε η επίσκεψη του στις Πλάτρες το 1949. Για χάρη του μάλιστα κύπριος μπάρμαν δημιούργησε το γνωστό ποτό μπράντι σάουαρ. 

 

Βλέπε λήμμα

Αίγυπτος και Κύπρος

 

Ο Φαρούκ έμεινε γνωστός όχι για τις ηγετικές και διοικητικές του ικανότητες, αλλά για την αδυναμία του στις γυναίκες, την κραιπάλη και το καλό φαγητό. Το 1938 παντρεύτηκε τη Φαρίντα, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες. Το 1948 πήρε διαζύγιο από τη Φαρίντα και το Μάιο του 1951 παντρεύτηκε τη 17χρονη Ναρριμάν Σαντέκ.

Τον Οκτώβριο του 1951, το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο κατήργησε μονομερώς τη Σύμβαση Συγκυριαρχίας του 1899 και ανακήρυξε τη μοναδική κυριαρχία της Αιγύπτου επί του Σουδάν με τον βασιλιά Φαρούκ Α΄ ως βασιλιά και των δύο κρατών, τίτλο τον οποίο δεν αναγνώρισαν ούτε οι Σουδανοί ούτε οι Άγγλοι.

Στις 26 Ιουλίου 1952, ο βασιλιάς Φαρούκ παραιτήθηκε από το θρόνο της χώρας του, με την επανάσταση των Αιγυπτίων αξιωματικών. Στις 18 Μαρτίου 1965, ο έκπτωτος πλέον βασιλιάς έπαθε συμφόρηση σε γαλλικό εστιατόριο στην Αυρηλιανή Οδό έξω από τη Ρώμη. Ήταν 45 ετών και ζύγιζε 135 κιλά. Μαζί του το βράδυ εκείνο ήταν μία ξανθιά καλλονή και όχι η μόνιμη συνοδός του, μαρκησία Ίρμα Καπέτσε Μινούτολο.

 

Φαρούκ και Κύπρος

Ο Φαρούκ πραγματοποίησε δυο επισκέψεις στην Κύπρο. Η δεύτερη  έγινε στις 25 Απριλίου 1949 και παρέμεινε στο νησί για τρεις ημέρες. Παραθέρισε στο ξενοδοχείο «Forest Park», σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας αλλά και στην Κερύνεια. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο βασιλιάς Φαρούκ, κατά την επιστροφή του στην Αίγυπτο πήρε μαζί του μετά από παραγγελία, 14 οκάδες χαλλούμια από τον Άγιο Νικόλαο της Πάφου

 

Ο  βασιλιάς Φαρούκ έμεινε στο «Forest Park» για ένα βράδυ, ενώ όλα τα έξοδα της τριήμερης διαμονής καλύφθηκαν από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, Γιώργο Σκυριανίδη.

Ο Φαρούκ συνοδευόταν τότε από 33 άτομα, ανάμεσά τους και μέλη του προσωπικού του, ενώ είχε κατενθουσιαστεί από το κυπριακό χαλλούμι και έκανε παραγγελία στον ιδιοκτήτη του «Forest Park», κ. Σκυριανίδη, να μεταφέρει κατά την επιστροφή του 14 οκάδες χαλλούμια (περίπου 20 κιλά), αξίας τότε 8,19 λιρών. Πήρε επίσης, 21 οκάδες μαρμελάδα βύσσινο από τον Πρόδρομο, διάφορες λοσιόν και είδη αισθητικής από την εταιρεία Λανίτη καθώς και κουμανταρία.

Σύμφωνα με τους υπάλληλους που εργάζονταν τον καιρό εκείνο στο «Forest Park», τα χαλλούμια φτιάχτηκαν από τον γραμματέα του Συμβουλίου Πλατρών κ. Πάλαρη, μαζί με Τουρκοκύπριο, οι οποίοι ήταν συνέταιροι και διέθεταν μάντρες με ζώα στον Άγιο Νικόλαο της Πάφου,

Όλα τα έξοδα τόσο της διαμονής στις Πλάτρες και στα άλλα δύο ξενοδοχεία, καθώς και οι αγορές των προϊόντων πληρώθηκαν εξ ολοκλήρου από τον κ. Σκυριανίδη. Όπως εξιστορεί ο γιος του, ο πατέρας του είχε προσωπικές σχέσεις μαζί με τον τότε βασιλιά, αφού η μητέρα του είχε ρίζες από την Αίγυπτο.

Τα συνολικά έξοδα κατά την τριήμερη διαμονή στην Κύπρο, ανέρχονταν σε 796 λίρες. Το τριήμερο εκείνο ο βασιλιάς είχε ενοικιάσει 9 αυτοκίνητα, ενώ δύο από αυτά είχαν εμπλακεί σε τροχαίο με τις ζημιές να φτάνουν τις 232 λίρες. Από την εταιρεία Λανίτη είχαν αγοραστεί λοσιόν και είδη αισθητικής αξίας 49 λιρών.

Σύμφωνα με τις αποδείξεις που υπάρχουν στον φάκελο, τα έξοδα κατά τη διαμονή του βασιλιά Φαρούκ στο «Forest Park», για ένα βράδυ, ήταν 179 λίρες μαζί με τα 33 πρόσωπα που τον συνόδευαν. Όπως εξιστορεί ο κ. Ηράκλης Σκυριανίδης σε συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο, εκείνη την περίοδο το ξενοδοχείο διέθετε τουαλέτες ανά δύο δωμάτια. Ο Φαρούκ είχε πάρει όλο τον όροφο του ξενοδοχείου, με τους ιδιοκτήτες να αναγκάζονται να μεταφέρουν τους πελάτες σε άλλο  ξενοδοχείο που διέθεταν στο Τρόοδος. «Παρακαλέσαμε τους πελάτες να δώσουν τα δωμάτια τους για τη μονοήμερη διαμονή του βασιλιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ηράκλης.

 

Το μπράντι σάουαρ

Ανάμεσά στα έξοδα διαμονής στο «Forest Park», καταγράφεται και η ιδιαίτερη αγάπη που είχε ο βασιλιάς στο αλκοόλ. Όπως είναι γνωστό, το brandy sour γεννήθηκε εντός των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου κατά την πρώτη επίσκεψη του το 1946. Σύμφωνα με την ιστορία, είχε ζητήσει από τον τότε μπάρμαν του ξενοδοχείου κ. Σουρμελή, να του φτιάξει κοκτέιλ που εμφανισιακά θα έμοιαζε με κρύο τσάι αφού δεν ήθελε να φανεί ότι κατανάλωνε αλκοόλ δημόσια, ως μουσουλμάνος που ήταν.

Άλλη μια ιστορία που καταγράφεται στον ιστορικό στο φάκελο της διαμονής, είναι η επιστολή- παράπονο του προσωπικού του εστιατορίου «Τροκατέρο» στη Λευκωσία το οποίο είχε σερβίρει φαγητό στον βασιλιά κατά την επίσκεψή του, άλλα δεν τους είχε αφήσει φιλοδώρημα.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή που έστειλαν στον κ. Γιώργο Σκυριανίδη, «θεωρούμε κατάφωρα άδικο να σερβίρωμεν ένα βασιλιά και συγκεκριμένα τον Φαρούκ και να μην πάρουμε ένα γρόσι πουρμπουάρ». Μετά και την επιστολή αυτή, ο ιδιοκτήτης του Forest Park κατέβαλε 5 λίρες ως φιλοδώρημα στο προσωπικό, έξοδα τα οποία καταγράφονται στις αποδείξεις. «Πρόκειται για ένα καλό φιλοδώρημα για την τότε εποχή».

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Φιλευλεύθερος: Οταν ο φαρούκ λάτρεψε το Χαλούμι