Σεβάν Mπεvόv Βαχέ

Image

Αρμένιος κυπριακής υπηκοότητας, αξιωματούχος της γενικής γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, επί μακρά σειρά ετών. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1937. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Μελκονιάν φοίτησε στο Κολλέγιο Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έτυχε διπλώματος στην ιστορία και τη φιλοσοφία. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

 

Εισήλθε στη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών το 1965 και υπηρέτησε σε διάφορα τμήματα της γραμματείας, όπως το Τμήμα Δημοσίων Πληροφοριών, την Ειδική Επιτροπή για την Κατάσταση Αναφορικά με την Εφαρμογή της Διακήρυξης για την Παραχώρηση Ανεξαρτησίας σε Αποικιακές Χώρες και Λαούς, κ.ά. Από το 1982 ως το 1988 υπηρέτησε ως γραμματέας του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ. Με αυτή την ιδιότητα υπηρέτησε επίσης ως γραμματέας της Β' Επιτροπής (Οικονομικής) της Γενικής Συνέλευσης και γραμματέας της Ειδικής Επιτροπής του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου για τη μελέτη σε βάθος της δομής και αρμοδιοτήτων των διακυβερνητικών οργάνων του ΟΗΕ στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

 

Τον Ιανουάριο του 1985 ο Μπενόν Σεβάν ήταν ο ανώτερος αξιωματούχος της γραμματείας που συνόδευσε την αποστολή η οποία διερεύνησε την κατάσταση των αιχμαλώτων πολέμου στον Περσοϊρακινό πόλεμο.

 

Τον Απρίλιο του 1988 ο Σεβάνδιορίστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Πέρεζ ντε Κουεγιάρ βοηθός ειδικός αντιπρόσωπός του στο Αφγανιστάν, με αποστολή την επιτήρηση εφαρμογής της συμφωνίας για το Αφγανικό που υπεγράφη στη Γενεύη.

 

Το 1992 διορίστηκε βοηθός γενικός γραμματέας στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

 

Το 1996 ο Σεβάν ανέλαβε ως επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο για Τρόφιμα»  στο Ιράκ, το οποίο διήρκεσε μέχρι το 2003. Το πρόγραμμα ετέθη σε εφαρμογή με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και απέβλεπε στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που είχαν στους Ιρακινούς οι διεθνείς κυρώσεις οι οποίες είχαν επιβληθεί στη χώρα τους. Το 2005 το όνομα του Σεβάν, μαζί με εκείνο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, αναμείχθηκε σε οικονομικό σκάνδαλο αναφορικά με τη διαχείριση του προγράμματος «Πετρέλαιο για Τρόφιμα». Συγκεκριμένα, επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, με πρόεδρο τον Πολ Βόλκερ, πρώην διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σε έκθεσή της υποστήριξε ότι ο Μπενόν Σεβάν χρησιμοποίησε την υψηλή θέση του για να εξασφαλίσει προνομιακές εγκρίσεις αγοράς πετρελαίου σε επίλεκτες εταιρείες της Συρίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Κατά την έκθεση, το σοβαρότερο «ατόπημά» του ήταν η προνομιακή «διευκόλυνση» εταιρειών που είχαν σχέση με φιλικές ή οικογενειακές γνωριμίες με την οικογένεια του Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι , ενώ γινόταν λόγος για «ανεξήγητο απόθεμα» 160.000 δολαρίων στον λογαριασμό του Σεβάν. Ο ίδιος ο Σεβάν απέρριψε τους ισχυρισμούς, εξηγώντας ότι το ποσό αυτό προήλθε από κληρονομιά θείας του στην Κύπρο και τόνισε ότι «δεν πήρε ούτε ένα σέντ» προμήθεια ή άλλου είδους ανταμοιβή από το πρόγραμμα των Η.Ε. Εναντίον του δεν διατυπώθηκαν τελικά οποιεσδήποτε κατηγορίες. Παραιτήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη τον Αύγουστο του 2005.

Φώτο Γκάλερι

Image