Κουτσούκ Αϊσέλ

Image

Aysel Kucuk. Τουρκοκύπρια τραγουδίστρια. H Αysel Bagdadi Γεννήθηκε το 1938 στη Λευκωσία. Η μητέρα της Bahire Hanım ήταν δασκάλα και ο πατέρας της Asaf Bagdadi ήταν βιολιστής. Άρχισε να δίνει συναυλίες σε ηλικία οκτώ χρονών και συνέχισε να τραγουδά σε όλη της τη ζωή για αυτό και το όνομά της Aysel Kucuk, που σημαίνει "μικρή Αϊσέλ". Η πρώτη της συναυλία ήταν στον κινηματογράφο Beligh Pasha στη Λευκωσία. 

Όταν οι γονείς της πήραν διαζύγιο, η μητέρα της μετακόμισε στην Τουρκία παίρνοντας μαζί τον αδελφό της, όμως η Aysel έμεινε στην Κύπρο  με τον πατέρα της. Οι Λευκωσιώτες αγκάλιασαν το ταλέντο και μια φορά το μήνα έδινε συναυλίες για  φιλανθρωπικό σκοπό. Όταν ταξίδεψε στην Τουρκία εκπαιδεύτηκε από διάφορους διάσημους μουσικούς στο κλασικό τραγούδι, οι οποίοι της πρότειναν να εγκατασταθεί Τουρκία όμως αυτή προτίμησε την Κύπρο.

Παντρεύτηκε αρκετά νέα ένα από τους θαυμαστές της που την ερωτεύτηκε και όντας ανήλικη χρησιμοποιούσε την ταυτότητα της μεγαλύτερης αδερφής της για να δείχνει πιο μεγάλη. Έκανε το πρώτο της παιδί στα 14 της και ακολούθησαν άλλα τρία. Μεταξύ 1957 και 1963 μια φορά την εβδομάδα τραγουδούσε σε μουσικό πρόγραμμα στο ΡΙΚ. Μετά την έναρξη των διακοινοτικών ταραχών σταμάτησε η συνεργασία της με το ίδρυμα.

 

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και για να βοηθήσει οικονομικά τους Τουρκοκύπριους πρόσφυγες συνέχιζε να δίνει συναυλίες.

 

Πηγή

Sevgul Uludag- Facebook page

Kucuk Aysel

Kucuk Aysel

 

 

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image