Ρωσσίδης Ευγένιος

Image

Πρώην υφυπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κυπριακής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του (του Κερυνειώτη Τηλέμαχου Ρωσσίδη). Η μητέρα του καταγόταν από το Γύθειο Πελοποννήσου. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1927. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος και δημόσιος κατήγορος (γραφείο γενικού εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη). Κατά την περίοδο 1958-61 υπηρέτησε ως βοηθός υφυπουργού Οικονομικών και από 1969-1973 ως υφυπουργός Οικονομικών στη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση του Ρίτσαρντ Νίξον. Κατά το 1980 εργάστηκε στην προεκλογική επιτροπή Ρήγκαν-Μπους, στο τμήμα εθνοτήτων.

 

Ο Ευγένιος Ρωσσίδης είναι μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθώς και ένας από τους θεμελιωτές του σύγχρονου ελληνοαμερικανικού λόμπι. Είναι ηγετικός παράγων της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, ίδρυσε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος για τρεις και πλέον δεκαετίες, και εργάστηκε ενεργά σε διάφορα επίπεδα για την προώθηση των δικαίων της Κύπρου.

 

Έχει δημοσιεύσει σειρά από άρθρων για το Κυπριακό, όπως και το βιβλίο Cyprus and the Rule of Law. Έχει επίσης εκδώσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: The Truman Doctrine of Aid to Greece and Cyprus, Greece's Pivotal Role in World War II and its Importance to the U.S. Today, U.S. Import Trade Regulations, Foreign Unfair Competition, ενώ συνεργάστηκε ως συντάκτης στην έκδοση Doing Business in Greece.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια