Σουκιούρογλου Ιωάννης

Γεννήθηκε στα Άδανα της Κιλικίας το 1893. Φοίτησε στην Ανωτέρα Ελληνική Σχολή Καισσαρείας και στην Ανωτάτη Γαλλική Εμπορική Σχολή Βηρυτού με ιδιαίτερες σπουδές στην αγγλική, τουρκική και γερμανική γλώσσα. Μετά την αποφοίτησή του ασχολήθηκε με το εμπόριο και εργάστηκε στην Ιδιωτική Αγροτική Τράπεζα Κιλικίας που ανήκε στον πατέρα του. Υπηρέτησε ως έφορος και ταμίας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αδάνων.

 Ήρθε πρόσφυγας στην Κύπρο όπου ίδρυσε  με τα αδέλφια του στη Λάρνακα την αντιπροσωπεία «Ιορδάνης Σουκιούρογλου και Υιοί», η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο.

Ως εκπρόσωπος των μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο, συνεργάστηκε με τον Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημο Μυλωνά για την εγκατάσταση και περίθαλψη των προσφύγων από τη Σμύρνη. Υπηρέτησε πρόεδρος της Κυπριακής Παμπροσφυγικής Οργάνωσης Αμύνης Δικαιούχων Ανταλλαξίμων (Π.Ο.Α.Δ.Α). Υπήρξε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας (1935-1940), μέλος του Συμβουλίου Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου (1937) και πρόξενος της Ελβετίας στην Κύπρο.

Ήταν νυμφευμένος με την Χρυσταλλένη Δημητρίου από τη Λάρνακα με την οποία απέκτησαν δύο αγόρια.

Πέθανε το 1972.

 

Πηγή

Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920, Τόμος Β’, Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης Σελ. 755