Θεμιστοκλέους Κώστας

Image

Διετέλεσε υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε το 1949 στην περιοχή του μεταλλείου Αμιάντου όπου εργαζόταν ο πατέρας του. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Σολέας, μετέβη στην Αθήνα για σπουδές. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα Οικονομικής Ανάπτυξης στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του αναμείχθηκε δραστήρια στο φοιτητικό κίνημα. Στο Λονδίνο άρχισε και η ενεργός ανάμειξή του στην κομματική ζωή μέσω του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Μ. Βρετανίας. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1977. Εργάστηκε στην ΕΔΟΝ και μετά στην ΠΕΟ ως υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, καθώς και των σχέσεων με τις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

 

Το 1990 ήταν εκ των πρωτεργατών στην ίδρυση του Ανανεωτικού Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΑΔΗΣΟΚ)*. Διετέλεσε οργανωτικός γραμματέας και αντιπρόεδρος του Κινήματος. Μετά τη συνένωση Κινήματος Ενωμένων Δημοκρατών - ΑΔΗΣΟΚ το 1996, στο νέο σχήμα των Ενωμένων Δημοκρατών εξελέγη γενικός γραμματέας, θέση στην οποία υπηρέτησε για μια δεκαετία.

 

Από το 1998-2003 διετέλεσε υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κατά τη δεύτερη θητεία της διακυβέρνησης Κληρίδη. Στη διάρκεια της θητείας του κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες για τη λύση του υδατικού.

 

Ο μακαριστός πατριάρχης Αλεξάνδρειας Πέτρος τον περιέλαβε στην Αδελφότητα των Οφφικιάλων του Πατριαρχείου. Διετέλεσε μέλος της Ένωσης Δήμων, μέλος του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Βιομηχανικής Κατάρτισης, μέλος του Κοινού Πολεοδομικού Συμβουλίου για τη Μείζονα Λευκωσία και μέλος του Συμβουλίου της Κινηματογραφικής Κίνησης Κύπρου. Το 1984 εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Βελτιώσεως Στροβόλου και το 1986 μέλος του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Στροβόλου.

 

Αναμείχθηκε ενεργά στο κίνημα για επαναπροσέγγιση και συμφιλίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Πήρε μέρος σε σεμινάρια και εργαστήρια επίλυσης συγκρούσεων τόσο στην Κύπρο όπως και στο εξωτερικό.