Κιζίλγιουρεκ Νιαζί Niyazi Kizilyurek

Image

Τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά στις 9 Απριλίου 1959. Τέλειωσε το δημοτικό σχολείο στη Λουρουτζίνα, όπου πήγε με την οικογένειά του μετά την έναρξη των διακοινοτικών συγκρούσεων το 1963-64. Το γυμνάσιο το τέλειωσε στο κατεχόμενο χωριό Αργάκι, όπου η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

 

Σπούδασε οικονομικά και πολιτική κοινωνιολογία στη Βρέμη, από όπου πήρε διδακτορικό δίπλωμα πάνω στο Κυπριακό και τις διεθνείς σχέσεις. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία Εσωτερικοί και Εξωτερικοί Παράγοντες του Κυπριακού, Παπάδες και Πασάδες και Ολική Κύπρος, έχει δε συνεργαστεί με άλλους Τουρκοκυπρίους στο βιβλίο Η Τουρκοκυπριακή ταυτότητα στη λογοτεχνία. Το βιβλίο του Ολική Κύπρος κυκλοφόρησε το 1990 σε ελληνική μετάφραση. Στο βιβλίο του αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν προσπάθησε να δικαιώσει τη μια ή την άλλη πλευρά στην Κύπρο, αλλά να καταδείξει ότι «μέσα από τον πολύχρονο ανταγωνισμό, οι εθνικές φιλοδοξίες και των δυο πλευρών ηττήθηκαν από την ίδια την ιστορία. Παρά το γεγονός ότι οι αρχικοί εθνικοί πόθοι έχουν ιστορικά πεθάνει, εξακολουθούν να ζουν στο πνεύμα και την ψυχή μας. Αυτό θυμίζει κυνηγητό φαντασμάτων. Έτσι, το βιβλίο Ολική Κύπρος αποτελεί ιστορική πρόκληση να διώξουμε τα φαντάσματα».

 

Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέλ εξέδωσε το 2007 και το ενδιαφέρον βιβλίο Γλαύκος Κληρίδης, η πορεία μιας χώρας. Τούτο αποτελεί μία μακρά συνομιλία του με τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος με την εξιστόρηση και τις αναμνήσεις του καλύπτει όλη την μακρά πολιτική σταδιοδρομία του, εξετάζοντας και το Κυπριακό πρόβλημα και την εξέλιξή του, από το 1950 μέχρι και το 2004. Το 2009 εξέδωσε το βιβλίο Οι Τουρκοκύπριοι, η Τουρκία και το Κυπριακό. Το 2019 εξέδωσε στα ελληνικά ακόμα ένα βιβλίο για την Κύπρο με τίτλο "Μια ιστορία βίας και μνησικακίας". 

 

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ έχει επίσης γράψει πολλά άρθρα και μελέτες για το Κυπριακό. Μετά το τέλος των σπουδών του στη Βρέμη εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου διέμενε επί σειρά ετών. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης για Ανεξάρτητη και Ομόσπονδη Κύπρο.

 

Από το 1995 εργάζεται στο τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών σπουδών στο  Πανεπιστήμιο Κύπρου, αρχικά ως λέκτορας και στη συνέχεια ως αναπληρωτής καθηγητής. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του τμήματος.

 

Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. 

Το 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ (Βλέπε Βίντεο).  Είναι ο πρώτος τουρκοκύπριος που εκλέγεται στην Ευρωβουλή.