Ονούφριος Κύπριος

Image

Κύπριος ζωγράφος του τέλους του 16ου και του πρώτου τέταρτου του 17ου αιώνα που έδρασε κυρίως στη Βόρειο Ήπειρο. Άγνωστο είναι το πού και πότε ακριβώς γεννήθηκε και πού ασκήθηκε στην τέχνη της αγιογραφίας. Πιθανότερο είναι να είχε φύγει από την Κύπρο σε νεαρή ηλικία, ίσως μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς το 1570, και να κατέφυγε στην Ήπειρο, μάλλον σε περιοχή κατεχόμενη από τη Βενετία. Άγνωστο είναι επίσης το πού και πότε ακριβώς πέθανε.

 

Ο Ονούφριος Κύπριος ζωγράφισε τόσο φορητές εικόνες όσο και τοιχογραφίες. Οι πιο παλαιές εικόνες του βρίσκονταν στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Χριστού στο μοναστήρι της Σιάτιστας. Στο τέμπλο της εκκλησίας αυτής βρίσκονταν οι εικόνες της Παναγίας Ελεούσης (1614), του Χριστού (1615) και της Μεταμόρφωσης του Χριστού (1515).

 

Και στις τρεις υπάρχει η υπογραφή του, «χειρ Ονουφρίου Κυπρέου (Κυπρίου)». Το 1622 διακόσμησε με τοιχογραφίες την εκκλησία της Παναγίας στο Βλαχοκοράνξι κοντά στο Αργυρόκαστρο. Φαίνεται ότι ο Ονούφριος ο Κύπριος είχε κέντρο το Βεράτι.

 

Στο Βεράτι ίσως ζωγράφισε και τις τοιχογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου καθώς και φορητές εικόνες που παραμένουν ανέκδοτες. Στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο Βεράτι υπάρχουν εικόνες του, μια από τις οποίες, εκείνη του αγίου Δημητρίου έφιππου, έχει δημοσιευθεί. Για το έργο του Ονουφρίου του Κυπρίου έχουν γράψει Αλβανοί μελετητές.

 

Η ζωγραφική του Ονουφρίου βασίζεται στα βυζαντινά πρότυπα. Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα υψηλών αξιώσεων, ωστόσο ο Ονούφριος, κρίνοντας τουλάχιστον από τις δύο εικόνες του, υπήρξε αρκετά καλός ζωγράφος. Χρησιμοποιούσε ζωηρά χρώματα στα πρόσωπα και στα ιμάτια και ζωγράφιζε τα εικονιζόμενα πρόσωπα σε απλούστερο και λιτό φόντο.

Φώτο Γκάλερι

Image