Οινοποιεία

Image

Τα μικρά οινοποιεία στην Κύπρο δημιουργήθηκαν, με την ενθάρρυνση και του κράτους, σε διάφορα παραδοσιακά οινοπαραγωγά χωριά, βασικά των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου. Δημιουργήθηκαν αφενός επειδή τα μεγάλα εργοστάσια αδυνατούσαν να παραλαμβάνουν κάθε χρόνο ολόκληρες τις ποσότητες των παραγομένων οινοποιησίμων σταφυλιών (με αποτέλεσμα να δημιουργείται κάθε χρόνο πρόβλημα διάθεσής τους) και αφετέρου για την παραγωγή υψηλών ποιοτικά κρασιών, με την εκμετάλλευση της μακράς πείρας και της παραδοσιακής γνώσης. Εξάλλου, η ύπαρξη και λειτουργία, σε διάφορα χωριά, μικρών μονάδων παραγωγής κρασιών, σήμαινε και οικονομική ενίσχυση των χωριών αυτών.

 

Μικρές τοπικές μονάδες παραγωγής κρασιών ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε διάφορα αμπελοχώρια-κρασοχώρια, όπως το Κοιλάνι, η Πάχνα, η Ανώγυρα, ο Άγιος Αμβρόσιος (στην επαρχία Λεμεσού), η Παναγιά, το Πολέμι (στην επαρχία Πάφου) και άλλα. Οι μικρές αυτές μονάδες παραγωγής κρασιών συνδυάζουν τις σύγχρονες μεθόδους με την πείρα και την τοπική παράδοση, και κατόρθωσαν να δώσουν στην αγορά κρασιά πολύ καλής ποιότητας, τόσο κόκκινα όσο και ροζέ και λευκά, τόσο ξηρά όσο και γλυκά (αλλά κυρίως ξηρά). Χρησιμοποιούν προς τούτο τόσο παραδοσιακές ποικιλίες άσπρων και μαύρων σταφυλιών όσο και νέες ποικιλίες που εισήχθησαν και καλλιεργούνται στην Κύπρο κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Εξάλλου, μερικά από τα οινοποιεία αυτά άρχισαν να ειδικεύονται και στην παλαίωση κόκκινων κρασιών.

 

Μονάδες παραγωγής οινικών προϊόντων λειτουργούν και στα μοναστήρια Χρυσορροϊάτισσας και Κύκκου.

 

Βάσει στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας η παραγωγή κρασιού αυξάνεται τα τελευταία χρόνια η οποία το 2017 ανήλθε στα 9,3 εκατ. λίτρα σε σχέση με 8,5 εκατ. λίτρα το 2016, ενώ η αξία της παραγωγής ήταν €25,8 εκατ. το 2017 σε σχέση με €22,6 εκατ. το 2016.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image