Παραλίμνι

Οι τολμηρές Παραλιμνίτισσες

Image

Η Αγνή Μιχαηλίδου στο βιβλίο της, «Το Παλιό Βαρώσι» περιγράφει την μεταφορά και πώληση των θρουμπιών από Παραλιμνίτισσες, καθώς επίσης και την ενδυμασία τους.

 

«Κατά τα πρωινά έφθαναν από το Παραλίμνι οι Παραλιμνίτισσες σέρνοντας δύο-τρία γαιδούρια φορτωμένα θρουμπιά. Ντυμένες με την γραφική αλλά και παράξενη τοπική τους ενδυμασία διαλαλούσαν το εμπόρευμα τους . Η ηθική της εποχής στις αρχές του 1900 βρήκε ανάρμοστο το ντύσιμο τους και το Δημαρχείο τις υπεχρέωσε να φορούν μακρυά άσπρη ποδιά για να σκεπάζουν την ιδιόρρυθμη φορεσιά τους.

 

Αυτές, τέλειες στο εμπόριο, συνθηκολόγησαν με τον δικό τους τρόπο. Μόλις έφθαναν από το χωριό στα όρια της πόλεως, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης περίπου, φορούσαν την φορητή ποδιά τούς την οποίαν και θεωρούσαν αβάστακτο φορτίο και την πετούσαν στην επιστροφή τους, μόλις άφηναν πίσω τους την Αγία Ζώνη.

 

Η ενδυμασία τους απετελείτο από ένα μακρύ βρακί, καμωμένο απο άσπρο χοντρό υφαντό, που κατέβαινε μέχρι τους αστράγαλους σχεδόν, από ένα κοντό ως τα γόνατα πουκάμισο από το ίδιο υφαντό και από ένα κοντό μπλέ ζιμπούνι. Το επίμαχο σημείο ήταν ο φουτάς. Ηταν δε ο φουτάς ένα μακρόστενο κομμάτι από μπλέ υφαντό, το οποίον η Παραλιμνίτισσα έφερνε με τέχνη ένα γύρο στο σώμα της και το έδενε εν είδει φούστας στην μιά μεριά, σε τρόπο που, χωρίς βέβαια να το θέλει, εφαίνετο το βρακί από το γόνατο και κάτω. Σήμερα βέβαια τα ήθη αντεστράφησαν»

 

Βλέπε λήμμα Θρουμποπούλης

 

Οι πρόκριτοι και προεστοί του Βαρωσιού

Επιστολή του δημάρχου Βαρωσίων  Ευάγγελου Λοΐζου και του δημοτικού συμβούλου Σ.Μ. Εμφιετζή στις 27 Νοεμβρίου 1879 προς τους ἱερεῖς, προεστούς καί λοιπούς Χριστιανούς του χωρίου Παραλιμνίου  με την οποία τους ζητούν ν' απαγορεύσουν στις γυναίκες και κυρίως στις παρθένες τους, που κυκλοφορούν στις αγορές των Βαρωσίων προφανώς για να πουλήσουν θρουμπιά και ζαρζαβατικά να φορούν τό παλαιόν καί βάρβαρον ἔνδυμα τοῦ φουτά ἀντί τοῦ φιστανίου και να περιφέρονται ἀναιδῶς σχεδόν γυμναί σε μια πόλη που επισκέπτονται Εὐρωπαίοι και Υψηλά υποκείμενα. Οι Βαρωσιώτες τονίζουν:

 

Αντί ὑμῶν ἡμεῖς ἐντρεπόμεθα καί ἐρυθριώμεν".

 

Από post του Κυριάκου Κυριάκου - Αμμόχωστος η Πόλη μας

Φώτο Γκάλερι

Image