Βιλμπράνδος φον Όλντενμπουργκ Wilbrand von Oldenburg

Image

Γερμανός ευγενής του 12ου-13ου αιώνα, κόμης του Όλτενμπουργκ, γιος του Ερρίκου Β' του Όλτενμπουργκ και της Βεατρίκης, κόμισσας του Χάλλερμουντ, που επισκέφθηκε την Κύπρο ενωρίς τον 13ο αιώνα και έγραψε για το νησί.

 

Ο Ουίλπραντ φον Όλτενμπουργκ ακολούθησε την εκκλησιαστική σταδιοδρομία και ήταν ήδη ιερωμένος όταν πέρασε από την Κύπρο το 1211, μέλος της Αδελφότητας του Χίλτεσχαϊμ. Αργότερα (1228) έγινε επίσκοπος της Ουτρέχτης, πέθανε δε στις 27 Ιουλίου του 1234. Το 1211, ως μέλος ομάδας προσκυνητών που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους, έφθασε εκεί στις 25 Αυγούστου του 1211. Κατόπιν κατευθύνθηκε βόρεια, ακολουθώντας τις ακτές της Παλαιστίνης και της Συρίας, έφθασε στην Κώρυκο της Τραχείας Κιλικίας (Μικρά Ασία) και από εκεί ήλθε με καράβι στην Κύπρο (Κερύνεια), από δε την Κύπρο αναχώρησε για την Παλαιστίνη και πάλι.

 

Έγραψε τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις στη λατινική γλώσσα, το δε κείμενό του εξεδόθη πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, το 1653, με τίτλο: «Wilbrandi de Oldenborg Peregrinatio». Επανεξεδόθη στη Λειψία το 1873. Ένα σχετικά σύντομο απόσπασμα στο έργο του Ουίλπραντ φον Όλτενμπουργκ αναφέρεται στην Κύπρο. Κάνει αναφορά στην ευφορία και σε προϊόντα του νησιού, στη δεσποτεία των Λατίνων και Φράγκων και στην κοινωνική κατάσταση των ιδίων των Κυπρίων.

 

Δίνει και άλλες γενικές πληροφορίες για το νησί και αναφέρεται στην Κερύνεια, στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο. Ομιλεί επίσης για εκτενείς αμπελώνες που ονομάζονταν «αμπελώνες Εγγαδδί», καθώς και για το μοναστήρι του Σταυροβουνιού το οποίο επίσης είχε επισκεφθεί.

 

Το περί Κύπρου κείμενο του επισκέπτη αυτού έχει, παρά τη συντομία του, ιστορική αξία για το νησί. Όχι μόνο επειδή αποτελεί προσωπική μαρτυρία αλλά και επειδή είναι από τα λίγα που υπάρχουν σε μια εποχή μεγάλων και σημαντικών αλλαγών στην ίδια την Κύπρο. Η οποία, λίγα μόνο χρόνια ενωρίτερα, είχε περιέλθει στην εξουσία των Λουζινιανών και είχε οργανωθεί σε μεσαιωνικό φεουδαρχικό βασίλειο.

Φώτο Γκάλερι

Image