Ολυμπίου Κίκα

Image

Εκπαιδευτικός, συγγραφέας. Γεννήθηκε στο χωριό Μαραθόβουνος της επαρχίας Αμμοχώστου το 1939. Πεθανε στις 4 Ιανουαρίου 2022 στη Λευκωσία.  Μετά την αποφοίτησή της από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Ασχολήθηκε με το διήγημα, την ποίηση και την κριτική. Το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής της εργασίας έχει δημοσιευθεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Πνευματική Κύπρος». Από το 1969 υπήρξε τακτική συνεργάτις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου τόσο σε ραδιοφωνικές, όσο και σε τηλεοπτικές εκπομπές (λογοτεχνικές, για τη γυναίκα, παιδικές). Ασχολήθηκε κυρίως με τη μελέτη της λογοτεχνίας, την κριτική και παρουσίαση βιβλίου και τη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων.

 

Κείμενά της από ραδιοφωνική σειρά που μεταδιδόταν από το 1971 ως το 1973 περιέχονται στο βιβλίο της  Ἀπό τό Ἡμερολόγιο τῆς Ἄννας, που εξέδωσε το 1973.

 

Μετά την αφυπηρέτησή της από την εκπαίδευση διορίστηκε από τον Υπουργό Παιδείας και υπηρέτησε ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, καθώς και στη Συμβουλευτική Επιτροπή Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Μεγάλο μέρος των εργασιών της είναι δημοσιευμένο σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 2006 ίδρυσε δικό της Λογοτεχνικό Blog στη διεύθυνση http://www.anagnostria.blogspot.com/

 

ΟΕΛΜΕΚ

 Η  Κίκα Ολυμπίου διετέλεσε Γενική Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ κατά την περίοδο 1996-1999, ενώ πολύτιμη υπήρξε η προσφορά της για πολλές δεκαετίες στην παιδεία, τον πολιτισμό και την πνευματική ζωή της Κύπρου.

 

Υπήρξε βασικό στέλεχος της Κίνησης Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ», με το ψηφοδέλτιο της οποίας έλαβε μέρος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της ΟΕΛΜΕΚ από το 1983 μέχρι το 1996. Διετέλεσε Πρόεδρος της «ΑΛΛΑΓΗΣ» την περίοδο 1996-1999 και μετά την αφυπηρέτησή της   η Κίνηση τιμώντας την όλη προσφορά και δράση της, την ανακήρυξε Επίτιμη Πρόεδρό της. Η Κίκα Ολυμπίου μέχρι και τον θάνατό της υπήρξε τακτική συνεργάτης του περιοδικού «Εκπαιδευτική Αλλαγή», εκφραστικού οργάνου της Κίνησής  με συνεργασίες της σε θέματα βιβλιοπαρουσίασης.

 

Λογοτενικό Blog

Τον Ιούνιο του 2006 η Κίκα Ολυμπίου δημιούργησε το δικό της λογοτεχνικό Blog. Σε συνέντευξη της στη δημοσιογράφο Ρένα Γιαβάση αναφερθηκε στην πρωτποβουλία της αυτή:

 

Τι είναι το blog;
Προέρχεται από τη σύνθεση των αγγλικών λέξεων Web + Log. Η λέξη Log, εκτός από κούτσουρο σημαίνει και ημερολόγιο, κυρίως ημερολόγιο σκάφους. Blog είναι ένα είδος διαδικτυακού ημερολογίου. Με άλλα λόγια, είναι κάτι σαν μια προσωπική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ο "ιδιοκτήτης", ο blogger, καταχωρεί ό,τι θέλει, όπως ακριβώς θα έκανε σ' ένα ημερολόγιο. Δηλαδή, καταγράφει σκέψεις, εντυπώσεις, κρίσεις ή ακόμη και λογοτεχνικά κείμενα του. Η δημιουργία των blogs άρχισε το 1997 και τώρα υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια παγκόσμια. Υπάρχουν πολλά είδη blog. Υπάρχουν αυτά που δεν έχουν συγκεκριμένο θέμα, όπου απλώς ο blogger γράφει όπως θα έγραφε σ' ένα προσωπικό ημερολόγιο, υπάρχουν όμως και άλλα που ασχολούνται με ένα ειδικό θέμα, π.χ τη διατροφή, την πολιτική, τη φωτογραφία, τα βιβλία κ.λ.π.

Πότε και για ποιο λόγο δημιουργήσατε το δικό σας blog;
Δημιούργησα το δικό μου blog τον Ιούνιο του 2006, όταν είδα σε μια αθηναϊκή εφημερίδα τη διεύθυνση ενός blog που είχε σαν θέμα τα βιβλία. Θέλησα μ' αυτό τον τρόπο να καταγράψω τις εντυπώσεις από τα βιβλία που διαβάζω και με τον καιρό ξεχνιούνται, αλλά και κάποτε να αποτυπώνω και σκέψεις από προσωπικά συμβάντα, όπως για ένα ταξίδι, μια εκπομπή, μια διάλεξη κ.λπ.

Για ποιό λόγο να επισκεφτούμε το http://www.anagnostria.blogspot.com/;
Γιατί σ' αυτό το blog, αλλά και σε άλλα ανάλογα, μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για καινούρια βιβλία, να μάθει γενικά το περιεχόμενο τους, πιθανόν να αναζητήσει να τα διαβάσει και ο ίδιος, ή να τα αποφύγει.

Επισκέπτονται πολλοί το δικό σας blog;
Νομίζω πως ναι, αν κρίνω από τα σχόλια που παίρνω, αλλά και από προφορικές κρίσεις φίλων που το επισκέπτονται χωρίς να αφήνουν σχόλια. Ως επί το πλείστον, όμως, είναι Ελλαδίτες, φανατικοί και αυτοί αναγνώστες βιβλίων.

Θεωρείτε γόνιμη και ωφέλιμη την επικοινωνία που έχετε με τους επισκέπτες του blog;
Tη θεωρώ πάρα πολύ ωφέλιμη. Εν πρώτοις, υπάρχουν bloggers που διαβάζουν περισσότερο από μένα και που ενημερώνουν τα blogs τους συχνότερα. Έτσι έχω μια συχνή ενημέρωση, κυρίως για την ελληνική λογοτεχνία. Επίσης τα σχόλια που μου κάνουν, με βοηθούν, είτε στην επιβεβαίωση των απόψεων μου, είτε με αναγκάζουν να ξανασκεφτώ και να τεκμηριώσω πειστικότερα την κριτική μου.

Πιστεύετε ότι μ' αυτό τον τρόπο επικοινωνίας έχετε αποκτήσει καινούριους φίλους με κοινές αναζητήσεις και ανησυχίες;
Να, έχω αποκτήσει πολλούς καινούριους φίλους, πάντοτε βέβαια στο διαδίκτυο. Προσωπικά δεν έχω συναντηθεί με κανέναν, έχουμε όμως ανταλλάξει τόσα σχόλια, τόσες εντυπώσεις από διαβάσματα μας, που είναι σαν να τους ξέρω όπως τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους.

Όλοι αυτοί συμφωνούν με τις απόψεις σας για τα βιβλία ή λαμβάνετε και επικρίσεις για τις κριτικές σας;
Ασφαλώς και δεν συμφωνούν πάντα με τη δική μου κριτική, όπως άλλωστε ούτε κι εγώ συμφωνώ πάντα με τις κριτικές άλλων. Βλέπετε, τα αναγνωστικά γούστα δεν συμπίπτουν πάντοτε. Είναι όμως πολύ ενδιαφέρουσα η ανταλλαγή αντιτιθέμενων απόψεων που συμπίπτουν.

 

Έργα της:

  • 17 Κύπριοι Πεζογράφοι, Λευκωσία, 1983
  • Μικρές τομές σε μεγάλα θέματα, Λευκωσία, 1994
  • Λογοτεχνικά Κείμενα με ασκήσεις (μαζί με τους Κ. Μηλιώτη, Α. Παναγίδη, Π. Πεύκαρο, Α. Σέπο) Λευκωσία, 1978
  • Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Η Φόνισσα» (σχέδιο ερμηνείας), μαζί με την Καίτη Χρίστη), 1998
  • Κείμενα Λογοτεχνίας για την Γ' Λυκείου, Μέρος Α' και Β' (μαζί με την Καίτη Χρίστη) Λευκωσία, 1999
  • Γιώργος Σεφέρης, Ερμηνευτικές και διδακτικές προτάσεις (μαζί με τον Γιώργο Χατζηκωστή), Λευκωσία, 2002
  • Στις γειτονιές του κόσμου... ταξιδεύοντας, Λευκωσία, 2003

 

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image