Παναγίδης Ανδρέας

Image

Ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Καταγόταν από το χωριό Παλιομέτοχον, όπου γεννήθηκε το 1933. Εκτελέστηκε από τους Άγγλους δι’ απαγχονισμού στις 21 Σεπτεμβρίου 1956, μαζί με τους Μιχαήλ Κουτσόφτα και Στέλιο Μαυρομμάτη.

 

Ο Ανδρέας Παναγίδης ήταν απόφοιτος δημοτικού σχολείου, χωρίς ανώτερη μόρφωση. Ήταν εργάτης και αργότερα μάγειρας στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Νυμφευμένος και με τρία ανήλικα παιδιά, δεν δίστασε ν' αναμειχθεί στο επαναστατικό κίνημα και να ενταχθεί στις αντάρτικες ομάδες κρούσεως της ΕΟΚΑ, όπου ανήκε και ο φίλος και συγχωριανός του Μιχαήλ Κουτσόφτας. Και οι δυο συμμετείχαν σε καταδρομική επιχείρηση στις αρχές του Μαΐου 1956, μαζί με τον Παρασκευά Χοιροπούλη, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η επιχείρηση αυτή κατέληξε σε συμπλοκή κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Άγγλος, ενώ οι τρεις αγωνιστές συνελήφθησαν (βλέπε λεπτομερέστερα για τα γεγονότα αυτά στο λήμμα Κουτσόφτας Μιχαήλ).

 

Οι Κουτσόφτας και Παναγίδης καταδικάστηκαν αργότερα σε θάνατο, κι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού την 21η Σεπτεμβρίου 1956. Τάφηκαν στα «Φυλακισμένα Μνήματα», στον περίβολο των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας.