Παναγίδης Ανδρέας

Image

Ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Καταγόταν από το χωριό Παλιομέτοχον, όπου γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1934.  Εκτελέστηκε από τους Άγγλους δι’ απαγχονισμού στις 21 Σεπτεμβρίου 1956, μαζί με τους Μιχαήλ Κουτσόφτα και Στέλιο Μαυρομμάτη.

 Είναι γιος του Γρηγόρη Παναγή και της Δέσποινα Χατζηκυριάκου Παναγή. Παντρεύτηκε τη Γιαννούλα Ανδρέα Παναγίδη με την οποία απέκτησε τρια παιδιά. Τον  Αριστείδη, τη Δέσπω και την Αυγή

Ο Ανδρέας Παναγίδης ήταν απόφοιτος δημοτικού σχολείου, χωρίς ανώτερη μόρφωση. Ήταν εργάτης και αργότερα μάγειρας στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Νυμφευμένος και με τρία ανήλικα παιδιά, δεν δίστασε ν' αναμειχθεί στο επαναστατικό κίνημα και να ενταχθεί στις αντάρτικες ομάδες κρούσεως της ΕΟΚΑ, όπου ανήκε και ο φίλος και συγχωριανός του Μιχαήλ Κουτσόφτας. 

Με την έναρξη του αγώνα προσφέρθηκε να υπηρετήσει στις τάξεις της ΕΟΚΑ, μαζί με το φίλο του Μιχαήλ Κουτσόφτα. Η σταθερή και αμετακίνητη επιμονή τους έπεισε τον ιερέα Παλαιομετόχου Παπαλευτέρη να τους ορκίσει. Εργαζόταν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας

Η πρώτη δράση του Παναγίδη ήταν η ύψωση της ελληνικής σημαίας. Σε έρευνα που έκαμε Άγγλος στρατιώτης στην τσάντα του, στον τόπο της εργασίας του, αμέσως μετά την εκτέλεση των Καραολή και Δημητρίου, βρήκε μια ελληνική σημαία και ζήτησε από τον Ανδρέα να του σκουπίσει με αυτή τα παπούτσια του. Τόση ήταν η προσβολή που ένιωσε ο Ανδρέας, ώστε ήλθε στα χέρια μαζί του κτυπώντας τον άγρια. Όταν πήγε στο σπίτι, έστειλε τη γυναίκα του και του έφερε τα περίστροφά του που της είχε δώσει να του κρύψει. Την επομένη, όταν πήγε στη δουλειά του στο αεροδρόμιο, μαζί με το Μιχαήλ Κουτσόφτα και τον Παρασκευά Χοιροπούλη, επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Άγγλο σμηναγό Πάτρικ Τζων Χέιλ μέσα στο γραφείο του. Συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. 

 

 

Οι Κουτσόφτας και Παναγίδης  εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού την 21η Σεπτεμβρίου 1956. Τάφηκαν στα «Φυλακισμένα Μνήματα», στον περίβολο των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας.

Φώτο Γκάλερι

Image