Γεωργίου Ανδρέας

Image

Θύμα του αγώνα του 1955 - 59. Γεννήθηκε στο χωριό Διερώνα της επαρχίας Λεμεσού το 1939. Σκοτώθηκε από Άγγλους στρατιώτες στη Λεμεσό, στις 27 Σεπτεμβρίου 1955, σε ηλικία 16 χρόνων.

 

Ο Ανδρέας Γεωργίου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Διερώνας και ήταν ελαιοχρωματιστής. Λίγο μετά την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα, και συγκεκριμένα κατά το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 1955, η Αλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ, κατήλθε στους δρόμους και σε κάθε περίπτωση αντιμετώπιζε  τον Βρετανικό Στρατό και την Αστυνομία με πέτρες, ξύλα, σίδερα και ό,τι πρόχειρο μπορούσε να βρεθεί σε μαζικές διαδηλώσεις. Στόχος των διαδηλώσεων ήταν να καταδειχθεί ότι ο αγώνας ήταν καθολικός και ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα αντιμετώπιζε τους Άγγλους με όλα τα μέσα που μπορούσε να διαθέσει.

 

Σε μια μεγάλη μαχητική διαδήλωση που έγινε στη Λεμεσό, στις 27 Σεπτεμβρίου 1955, ο Ανδρέας Γεωργίου βρισκόταν στην πρωτοπορία. Η διαδήλωση ξεκίνησε από το κέντρο της οδού Γλάδστωνος και οι διαδηλωτές, που πύκνωναν συνεχώς, ξεχύθηκαν στα δυτικά προς την Τζαμούδα, στα ανατολικά μέχρι το κέντρο Όαση, ενώ στα νότια κατέκλυσαν τις πλατείες Ηρώων – Παλαιού Νοσοκομείου. Σε κάποια στιγμή ο Ανδρέας ξέκοψε από το ρεύμα των διαδηλωτών και οι στρατιώτες τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Ήταν ο πρώτος νεκρός του αγώνα στη Λεμεσό.

 

Αντίποινα 

Σε αντίποινα για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου Ανδρέα, ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής διέταξε εκτέλεση του Άγγλου πράκτορα Χόλλοουντεϊ, αρχιμηχανικού του μεταλλείου Αμιάντου, ο οποίος εκτός από την εργασία του, ανέλαβε και τις μυστικές υπηρεσίες των Άγγλων στην περιοχή και οργάνωσε στα χωριά της περιοχής δίκτυα κατασκοπίας, με τη συνεργασία στρατού και αστυνομίας.

Η διαταγή που δόθηκε από τον Αρχηγό ήταν να αφήσουν οι αντάρτες το εξής σημείωμα στο χώρο επίθεσης : “H EOKA τιμωρεί την άνανδρον δολοφονία του Ανδρέα Γεωργίου”.

 

Η διαταγή εκτελέστηκε δυο μέρες αργότερα με αποτέλεσμα τον κρίσιμο τραυματισμό του Άγγλου πράκτορα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image